Parabible #9: Podobenství neboli ilustrace, část druhá

9. prosinec 2019

V druhé části výběru z Ježíšových podobenství najdeme témata, která Ježíše zaměstnávala snad nejvíc, tedy otázky sociální citlivosti v součinnosti se záležitostmi víry. V Parabibli jsou tyto ilustrace aktualizovány vlastně jen jemným posunem reálií. Je vidět, že i v tomto případě je původní znění Bible stále čerstvé.

Místo Lazara Láďa, místo nespravedlivého soudce zkorumpovaný starosta, místo sebestředného farizeje pokrytecký farář a místo celníka tunelář. Jinak ale jako by Ježíš mohl nešvary své doby pranýřovat úplně stejně i dnes: netečnost bohatých k chudobě těch, co živoří před jejich branami, domáhání se práva u autorit, které jsou k otázkám spravedlnosti netečné. A také duchovní samospravedlnost těch, co se utvrzují v tom, že jsou lepší než někteří druzí.

Poslechněte si devátý díl Parabible v podání Alexandra Fleka s úvodem Petra Wagnera.

Podcastová série Radia Wave Parabible vzniká ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Jednotlivé díly Parabible najdete postupně od 1. prosince každý den na stránce wave.cz/parabible a na mujRozhlas.cz. K odběru podcastu se můžete přihlásit na wave.cz/podcasty. Více informací o knize Parabible najdete na www.parabible.cz.

autoři: Alexandr Flek , Petr Wagner
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.