Paralyzovaný anděl pomsty. Film Nadějná mladá žena je povedený debut, ale plný paradoxů

14. duben 2021

Před pár lety Cassie opravdu byla nadějnou mladou ženou. Studovala medicínu, bavila se a před sebou měla zářnou budoucnost. Pak ale její nejlepší kamarádku Ninu společní přátelé na večírku hromadně znásilnili. Po návratu do rodného města Nina spáchala sebevraždu a od té doby se Cassie v životě ne a ne posunout. 

Na prahu třicítky nemá partnera, bydlí s rodiči, pracuje v kavárně a pod maskou víkendových pitek chytá při činu ty muže, kteří opilé a bezvládné ženy považují za automaticky svolné k čemukoliv.

Úspěšný první film

Jako svoji celovečerní prvotinu snímek natočila Emerald Fennell. Dosud jsme ji znali spíš jako herečku, a to hlavně díky seriálu Koruna, v jehož třetí a čtvrté řadě ztvárnila Camillu Parker Bowles. Jako showrunnerka stojí Fennell za druhou řadou seriálu Na mušce.

Z filmu Nadějná mladá žena

Nadějná mladá žena si na debut vede skvěle a v rámci oscarových nominací se objevila v prestižních kategoriích typu nejlepší film, režie, původní scénář nebo ženský herecký výkon v hlavní roli. Dílo jako by do puntíku splňovalo současnou společenskou poptávku po ženských projektech. Jenže přes veškerou chválu nelze pominout, že Nadějná mladá žena je hlavně docela polarizující film.

Kluzká růžová spravedlnost

Příběh samozvané mstitelky prostřídá řadu žánrových poloh a zároveň se žádné z nich nikdy plně nepoddá. Setkáme se s mrazivým thrillerem, černou satirou i sladkou romantickou komedií, která nám v neutěšeném světě plném nenápadných predátorů podsouvá možnost happy endu. Stejně tak nadsazené barevné spektrum, laděné do pastelových žvýkačkových tónů, Cassie staví jako zakletou princeznu, která dost možná jen čeká na svého prince. Vysvobození z kletby tíživé minulosti se však nekoná. Film se sice vyhne nástrahám jednoho klišé, nicméně nakonec spadne do neméně problematického finále.

Z filmu Nadějná mladá žena

Cassie nejenže během svých nočních výprav „školí“ muže, kteří překročili hranice konsenzuálního sexu, ale postupně začne spřádat plán konkrétní odvety za smrt Niny. Scénář odplaty počítá s různými variantami, avšak ta konečná se plnou měrou spoléhá na legální systémové páky. Cena za jejich rozpohybování je však neúměrně vysoká a hlavně nejistá. Snaha dovolat se spravedlnosti se pro obě nadějné mladé ženy kdysi tvrdě minula účinkem.

Nic než vendeta

O filmu se často mluví v kontextu tzv. rape-revenge subžánru. Příběhy o znásilnění a jeho následném odčinění často slouží jako záminka pro scény extrémního násilí. Pokud odplatu nemohou vykonat samy oběti, berou právo do rukou muži, převážně otcové. Znásilnění se tu neřeší ani tak na rovině trvalého traumatu, jako spíš vítězné katarze pomsty. Ani Nadějná mladá žena není zrovna subtilní dílo, které by zvládlo této tradici plně obrousit eticky sporné hrany.

Čtěte také

Na stranu druhou Emerald Fennell s naznačenými konvencemi pracuje podvratně, například se cíleně vyhýbá explicitním scénám znásilnění. Andělem pomsty za mrtvou Ninu se nestává muž, ale její blízká přítelkyně. Cassie však rozhodně nepřipomíná srovnanou superhrdinku, která odhodlaně kráčí za svým cílem. V hereckém ztvárnění Carey Mulligan vidíme spíš paralyzovanou bytost, neschopnou setřást stín traumatické minulosti.

Na rozdíl od Arabelly, hrdinky seriálu Můžu tě zničit, se Cassie s prožitým příkořím nikdy nevyrovná. V jejím světě asi neexistuje jiná varianta než vendeta, ta však ústí jen do nejistého gesta. Asi jako když víte, že nejste s to s něčím pohnout a nezbývá než frustrovaně vztyčit prostředník.

Herečka a scenáristka Emerald Fennell natočila svůj debutový film Nadějná mladá žena. Jak se povedl, si poslechněte v recenzi bez spoilerů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.