Pedagog, který ječí, selhává, říká učitelka a tiktokerka Štěkánka

20. červenec 2023

Jsou domácí úkoly povinné? A co dělat, když mě šikanuje učitel? Na taková a podobná témata publikuje učitelka Štěpánka Cimlová pod přezdívkou Štěkánka na TikToku i Instagramu krátká videa, která mají i statisíce zhlédnutí. Jaká byla její cesta k učitelství a působení na internetu?

„Chtěla jsem se stát učitelkou, ale už na přijímačkách se mi tak strašně nelíbilo prostředí peďáku, takže jsem zvolila management na VŠE,“ dodává k tomu, jak se vedle kariéry hudební manažerky dostala k učitelství. „Při vysoké škole jsem učila ve všech možných soukromých i státních institucích, říká Štěpánka, která teď učí ve své soukromé hudební škole podle vlastní metody tzv. Barevné klávesy. „S kolegyněmi jsme nenašly shodu, říká o svém předchozím působení jako učitelka angličtiny, informatiky a ekonomie na učilišti.

Inspiraci si přivezla i ze zahraničí, na střední škole studovala rok v Kanadě a později působila jako poradkyně managementu školy v Himalájích. „Učitelé jsou plně podporující a ptají se, na co se studenti chtějí zaměřit,“ vyjmenovává, čím ji oslovilo kanadské školství, které například umožňuje velkou volitelnost předmětů.

Na TikTok Štěpánka nahrála své první video na začátku pandemie covidu a upozorňovala v něm žáky, že není v pořádku, když na ně učitel řve. Video mělo přes noc sto tisíc zhlédnutí a u témat, která trápí žáky většinou na druhém stupni základky nebo na střední, už Štěpánka zůstala. „Teď už mi docela zajímavé náměty posílají i samotní učitelé,“ říká a dodává, že se výběrem témat snaží reagovat i na zprávy od žáků, kterých denně přijdou i stovky.

Jsou domácí úkoly povinné? Poslechněte si celou Studovnu se Štěpánkou „Štěkánkou“ Cimlovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka