Pevný stisk ruky i láskyplné objetí. Jak se dotýkáme s druhými lidmi a proč za vším není sex

14. září 2021

„Při vědomém doteku jsme tam pro druhého člověka, nemyslíme na nic jiného,“ říká v Balancu masážní terapeutka Bára Tenčlová. Dotýkat se druhých lidí je zdraví prospěšné, už po pár vteřinách se nám začne vyplavovat oxytocin, hormon, který je spojený s blízkostí, láskou a důvěrou. Abychom se ale mohli vědomě dotýkat a dotyky přijímat, musíme být v kontaktu se svým tělem. Na to mnohdy zapomínáme a tělo se stává jen sterilním nástrojem života, nebo hůř – přítěží.

„Někteří lidé vás obejmou, jen aby se neřeklo, jiní do toho jdou celým tělem.“ Naše komunikace probíhá i jinak než řečí, mluví spolu naše těla. Je vám příjemné se s někým objímat nebo vás to děsí? Jak na vás působí stisk ruky druhého člověka? Je sebevědomý, příliš silný či máte pocit, že vám někdo podal leklou rybu?

Bára Tenčlová

Podle doteku a pohybů můžeme druhé, ale hlavně sebe zkoumat. Když se dostaneme do kontaktu s tělem, lépe cítíme jeho potřeby. Kdy chce odpočívat, jíst, co je mu příjemné, i když nás to třeba překvapí. Propojení těla a mysli zklidňuje, někteří si pak lépe užijí i sex.

„Někdo není na dotek zvyklý a může ho sexualizovat. O vztahu těla a dotýkání se učíme v rodině.“ Občas se to jako téma objevuje v přátelských vztazích, kde je možná i sexuální rovina. Mediální klišé je zabývat se tím, zda muž a žena mohou být přátelé, otázka sexu je vždy ve vzduchu. Samozřejmě to neplatí jen pro heterosexuální páry.

Tenčlová hovoří o tom, že v dobrém vztahu si lze i toto téma otevřít, vlídně a upřímně si o tom popovídat a vše si vyjasnit. Vztah tak může být svobodnější a hlubší. Partnerům zase doporučuje, aby se půl hodiny denně navzájem dotýkali, a to nejen sexuálně.

Bára Tenčlová

O Barboře Tenčlové

Barbora Tenčlová, masážní terapeutka, provozuje dotykově-terapeutické studio v Praze, v současné době studuje kraniosakrální biodynamiku. Šestým rokem praktikuje tibetský buddhismus a spoluzaložila českou odnož meditační komunity Tergar, která je projektem meditačního mistra Yongey Mingyur Rinpočheho.

Pusťte si celý rozhovor o dotýkání, kontaktu s tělem a zbytečné sexualizaci vztahů.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.