PJ Harvey: Moje vysílání na BBC bylo o cenzuře

9. leden 2014

Editoři stanice BBC Radio 4 pozvali minulý týden PJ Harvey, aby v roli mimořádného hosta sestavila program částečně zpravodajského, částečně publicistického pořadu Today. Zpěvačka a hudebnice, nedávno vyznamenaná Řádem britského impéria, pozvala do vysílání Juliana Assange, aktivistického novináře, bývalého vězně z Guantanama, a místo počasí pustila písničku Toma Waitse Strange Weather. Do BBC přišlo 37 stížností, desítky dalších se objevily na Twitteru a v britských médiích.

The Telegraph a další konzervativní média popsaly program editovaný PJ Harvey jako totální fiasko. Citovala tweet labouristického poslance Iana Austina, ve kterém tvrdí, že BBC 4 Today ještě nikdy nemělo horší program, několik dalších vyjádření, která vysílání popisují jako snůšku „levicových keců“ a šokovaně upozorňují například na to, že americký novinář Dave Zirin ve vysílání označil olympijské hry a podobné události jako trojské koně neoliberalismu. Podle The Times si posluchači stěžovali, že vysílání přinášelo „zastrašující informace a bylo plné klišé“.

List The Guardian a podle online anket i jeho čtenáři a řada osobností britské žurnalistiky naopak hodnotili hostování zpěvačky kladně. „Být na místě PJ Harvey Thom Yorke, zvrhl by se program do série nekonkrétního žvanění a narážek na zjevné znechucení politikou, být to Bono, slyšíme hodiny dovolávání se pozornosti světových politiků, tohle bylo ale opravdu provokativní a vypovídající vysílání, které komentovalo sociální nerovnost, útlak, války, mučení nebo cenzuru,“ napsal hudební redaktor Mark Beaumont.

03037733.jpeg

To, v čem se drtivá většina reakcí shodovala, byl fakt, že vysílání, jaké připravila Harvey, se často neslyší. V nekompromisním Zirinově příspěvku o olympiádě zaznělo kromě citace Šokové doktríny Naomi Kleinové tvrzení, že velké sportovní události se nekonají kvůli sportovcům a jejich výkonům, podobně jako se válka v Iráku nekonala kvůli rozšíření demokracie. Válečný fotograf Giles Julie, který třikrát podstoupil amputaci části těla, připomněl, že jsou média zvyklá o zraněných ve válce přinášet pozitivní zprávy – například o tom, jak se svými zraněními statečně zvládli žít. Zdůrazňovat skutečnost, že neuvěřitelné množství lidí přijde o končetinu kvůli válkám, dnes média ve zvyku nemají.

Rubriku Myšlenka dne dala Harvey Julianu Assangovi, kterého pro jeho spasitelský syndrom a megalomanství překřtili v Guardianu na nového Kanyeho Westa. Hlavní postava WikiLeaks, přebývající v politickém azylu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, byla jednoznačně nejkritizovanějším hostem pořadu. Konzervativní poslanec John Whittingdale prohlásil, že zpěvačka pro svůj mimořádný úkol v roli editorky není dostatečně „vybavena“, a ironicky se ptal, kdo bude vysílání řídit příště. „Johnny Rotten?“ Velmi nepokrytě tak dal najevo stanovisko řady britských politiků, novinářů i dalších osobností, které ovlivňují veřejné mínění: čas v médiích může dostat jenom někdo. Dávat prostor názorům, které zpochybňují současné uspořádání světa, je nepřípustné.

Celá událost vlastně není překvapivá. Jak psaly hudební servery: každý, kdo někdy slyšel celé album PJ Harvey, by dokázal odhadnout, že se zpěvačka nevytasí s konformně laděným programem. A jednotlivá britská média a politici na něj zareagovali očekávatelně. Tíživé však je, že slyšet z médií kritiku establishmentu z pozic, které zaujímá PJ Harvey a její hosté, je velmi neobvyklé. Na skutečnost, že média udržují status quo, jsme zvyklí. Představíme-li si na místě PJ Harvey českého umělce v českém rádiu, dostalo by se mu velmi pravděpodobně negativní reakce, způsobené zvykem poslední doby ztotožňovat kritiku systému se schvalováním minulého režimu. Od českých umělců se většinou čeká, že budou kritizovat komunisty, kteří už přes dvacet let nevládnou. Nemluvě o tom, že i anarchistické žertíky, jako nahradit počasí písničkou, jsou česká média zvyklá si dovolit maximálně na silvestra.

PJ Harvey v prohlášení uveřejněném na jejím oficiálním webu před vysíláním na BBC píše: „Doufám, že program, který uslyšíte, je program, který jsem chtěla, abyste slyšeli. Uvědomila jsem si, že většina jeho obsahu souvisí s cenzurou.“ Výběr letošních hostujících editorů programu BBC 4 Today byl velmi eklektický, kromě PJ Harvey vysílání letos mimořádně šéfovali bývalý šéf tajné služby MI5, Michal Palin z Monty Python nebo jeden z vynálezců internetu sir Tim Berners-Lee. Uvidíme, jak letošní události ovlivní příští výběr hostů. Zajímavým nástupcem PJ Harvey by napřesrok mohl být rapper Plan B.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.