Po stopách „otce“ Čarodějova učně. Kdo proslavil příběh o chlapci bojujícím s černou magií?

1. prosinec 2021

Nejznámější verzi příběhu o čarodějově učni, který se dokázal vzepřít temnému učení svého mistra, sepsal rodák z Liberce Otfried Preussler. Sám přitom podobný příběh prožil.

Příběh, známý pod jménem hlavního hrdiny Krabat nebo také Čarodějův učeň, v 70. letech nenapodobitelným způsobem ztvárnil Karel Zeman v animovaném filmu. Už tak dost strašidelný příběh posunul na úroveň hororu.

Vypráví o chlapci bloudícím krajinou, který se dá do služby k mistrovi ve strašidelném mlýně. Postupně zjišťuje, s jakými silami jeho učitel zachází a že každý rok jednoho z učedníků čeká smrt. Rozhodne se tedy se svým mistrem bojovat.

Spisovatel, který archetypální příběh proslavil, se jako mladík zapletl s nacistickou ideologií. Kontroverzní postavou byl i Preusslerův otec, původním jménem Josef Syrowatka, vášnivý sběratel lidových vyprávění a betlémů, kterému vděčíme mimo jiné i za vypravování o Krakonošovi.

Co nakonec pomohlo Krabatovi zvítězit nad mistrem? V kterém betlémě nechybí psychedelický zajíc? Proč si rodina Otfrieda Preusslera změnila za války jméno? Kde přesně se autor příběhu o Krabatovi narodil a jaký měl na sklonku života vztah k Liberci? Jaká temná tajemství skrývá Kaččin šuplík s texty z dob dospívání? A jakou roli v příběhu Krabata i jeho autora sehrála láska?

Jana Římanová se rozhlíží po rodném kraji spisovatele Otfrieda Preusslera
autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Související