Po večeři. Poslechněte si audiodokument o stigmatu, vině a filmu, který se nikdy nestal

23. listopad 2019

Lumír Košař ve svém audiodokumentu Po večeři zachycuje silnou osobní zpověď Michala, který zpracovává téma viny. Odpouští člověku, který od základu proměnil jeho život, a ve výsledku odpouští i sám sobě. Jeho dokument je unikátní jak sílou původního příběhu, tak i zpracováním. Celá věc původně vznikala jako film, ale po odstoupení původního protagonisty z natáčení se autor rozhodl pokračovat formou dokumentární rekonstrukce s hercem Ondřejem.

Michal přijel v sobotu dopoledne, aby strávil víkend v Praze. Přespal tehdy u mě doma. Bylo to ale naše první setkání, poznali jsme se přes internet. Chtěl jsem ho rozptýlit, vzal jsem ho proto mezi kamarády a opili jsme se. V neděli odpoledne vyrazil na setkání, kvůli kterému do Prahy původně přijel. Michal se měl setkat s člověkem, se kterým ho bude až do konce života pojit nezamýšlené pouto.

Čtěte také

Původně to měl být film. Když se z večeře Michal vrátil, pořídili jsme spolu audionahrávku, ve které jsme se poprvé otevřeně bavili o účelu setkání a kontextu celé večeře. Na základě první nahrávky potom vznikaly další a s nimi i plán nahrávky předělat do filmového scénáře. Svou zkušenost dokázal reflektovat věcně a bez patosu. Dokázal nalézat v ryze osobním příběhu zobecňující témata. Nad námětem, kterým byl středobodem, měl vždy nadhled. Humorem si občas při vyprávění ulevil, nikdy se za něj ale neschovával.

Začali jsme připravovat film, dokumentární portrét, jehož tématem bylo odpuštění. Odpuštění jako cílová stanice procesu smíření, v situaci, ve které ani jeden z aktérů nebyl na vině, oba však vinu cítili. Chtěl jsem svým filmem říct, že vinu v takové situaci nese společnost, která k lidem, jako je Michal, přistupuje jako k provinilcům. Nevědomost a stigmatizace budí strach a strach ve výsledku uzavírá kruh. Film jsme ale nakonec nikdy nenatočili. Michal se rozhodl z natáčení odstoupit. Párkrát jsem ho přemlouval, ale neúspěšně. Jeho důvodům rozumím. Na základě prvotní nahrávky však vznikl přepis, který posloužil dokumentární rekonstrukci, v níž Ondřej, herec, nahlas přemýšlí nad významem napsaných slov. Jsme v kuchyni, pijeme pivo a pálíme jednu za druhou. Stejně jako tehdy.

Při nahrávání dokudramatu Po večeři se Lumíru Košařovi podařilo na základě silné osobní zpovědi vytvořit s hercem nový dialog a autentickou situaci. Pusťte si celý dokument, který uvádíme v rámci volného cyklu audiodokumentů DokuVlna.

Autor: Lumír Košař
Dramaturgie:
Brit Jensen
Zvuk:
Adam Voněs, Jakub Trš

Lumír Košař pochází z Ostravy a žije v Praze. Pracuje v ČT na pozici externího ideamakera marketingového oddělení. Studoval na Katedře divadelní vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a Katedře dokumentární tvorby FAMU. Je jedním z režisérů, kteří pro Českou televizi připravovali dokumentární cyklus Queer. Jeho rozhlasovým debutem byl Cháu có người yêu chưa – Máš lásku?, který Radio Wave uvedlo v rámci cyklu DokuVlna v roce 2017.

autor: Lumír Košař
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.