Počítání kalorií je cesta do pekel. Tělo si pak řekne, že jídlo rovná se nebezpečí

10. květen 2023

Ivana a Zuzana tentokrát přivítaly praktickou lékařku Anetu Málkovou, která se zajímá o psychosomatiku a v minulosti se vypořádala s anorexií a bulimií.

Následující rozhovor obsahuje popis poruch příjmu potravy, možných příčin jejich vzniku a dopady nemoci. Pro lidi se zkušeností s PPP či prožitým traumtem může být poslech náročný.

Aneta na začátek povyprávěla, že je z Berouna, kde nedávno zemřel tamní medvěd, známý také z populárního večerníčku. Zuzanu zajímalo, jestli medvídek v pořadu pro děti vystupoval konsensuálně, ale odpovědi se jí nedostalo.

Ivanka se pak ještě doptávala na Anetinu kariéru lékařky a zajímalo ji, jestli se ještě praktickému lékaři říká obvoďák, nebo už je to oldschool výraz a jestli platí, že lékaři rádi dostávají vínečko.

Čtěte také

Pak už se Buchty dotkly hlavního tématu, tedy k poruchám příjmu potravy. Aneta popisovala, jak se její nemoc vyvíjela od radikálního hubnutí během dospívání až ke koloběhu hladovění a zvracení. Buchty se ale také vyptávaly, jak se Anetě podařilo u osidel nejezení a zvracení dostat. Anetě pomohlo samostudium, pravidelná strava včetně dříve zakázaných tukových rohlíků a zdravý partnerský vztah. Uznává ale, že sebeléčba zdaleka není pro každého. V některých případech člověk nad nemocí už vládu nemá a při velmi nízké váze v první fázi pomůže hlavně hospitalizace. Sebeláska a péče o sebe jsou až další kroky.

Podpořte Buchty v anketě Podcast roku! Hlasujte pro ně do 5. června na webu podcastroku.cz.

Zuzana jako již mnohokrát povyprávěla o tom, kdo jí ukradl webovou doménu a nahrál na ni porno a jaká projímadla byla trendy u nich na gymplu. Ivanka se svěřila, že zná kvůli gymnastické drezuře bohužel kalorickou hodnotu každého jídla na světě a pak se mohlo jít v poklidu domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že hubnutí může být velmi záludné.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.