Podzim bude literárně bohatý, možná až příliš, říká předseda výboru ceny Magnesia Litera Pavel Mandys

13. srpen 2020
Liberatura

Letošní rok mění plány všem, i literární scéně. S publicistou a předsedou výboru udělujícího ceny Magnesia Litera Pavlem Mandysem probereme nejen to, jak koronavirus zasáhl do literárního provozu, jaké knížky zatím vyšly a které z nich vyčnívají, ale i nadcházející vyhlášení cen Magnesia Litera.

„Hubenější tenhle rok asi byl a bude, ale myslím si, že jiná umělecká odvětví jako kinematografie, divadlo nebo hudba dopadla podstatně hůř. Ukázalo se, že když se otevřela knihkupectví, čtenáři se tam poměrně rychle vrátili. Je pravda, že se to týkalo převážně těch menších, spousta čtenářů to pojala tak, že jde zachránit to ‚své‘ malé knihkupectví,“ komentuje situaci Pavel Mandys, publicista a zakladatel a předseda výboru spolku Litera. A dodává, že to, co dříve bylo pro literaturu spíš nevýhodou, se během koronaviru obrátilo v její devízu: na čtení totiž nejsou třeba sály a shromáždění lidí, je to individuální, soukromá věc.

Čtěte také

Jak výrazně krize spojená s koronavirem nakonec na knihkupce a nakladatele dopadne, je podle Mandyse stále ještě příliš brzo hodnotit. „Knihkupci říkají, že asi 90 procent prodejů dělají několik týdnů před Vánocemi. Takže teprve tam se ukáže, zda a jak moc bude ten letošní rok kritický a koho to zasáhne. Menší nakladatelství mají tu výhodu, že to málokdo z nich dělá profesionálně, bývají to nadšenci, kteří si vydělávají někde jinde. Pokud bude někdo trpět, budou to spíš střední nakladatelé a možná někteří velcí. Klíčová bude podzimní sezona.“

Ta podle něj bude bohatá možná až příliš, protože spousta nakladatelů posunula vydání některých titulů z jara právě na podzim, nebo dokonce na příští rok, což se prý týká hlavně překladových knih. „O to víc pak zarezonuje, když Jan Novák vydá životopis Milana Kundery, který vyvolal vášnivou debatu. Myslím si, že ta pozornost, i kritická, je oprávněná,“ podotýká Mandys k jedné z mála knih, které zatím letos dokázaly vzbudit velký rozruch. 

Čtěte také

Ceny Magnesia Litera, které se tradičně vyhlašují v dubnu, se letos musely posunout na 31. srpna, a Pavel Mandys proto střeží některé obálky s výsledky už od března. „Žádnou jsem ještě neotevřel, jsou u mě, zalepené a otevřu je až pár dní před vyhlášením,“ směje se. Jedním z favoritů na Literu za prózu a možná i na hlavní cenu Kniha roku jsou Možnosti milostného románu od Jana Němce. „Reakce na ni byly hraniční z obou stran, v recenzích byla střídavě vynášená do nebes a střídavě zatracovaná. Myslím si, že je to silná, dobře napsaná věc, možná se někdy autor snaží mít svůj text až příliš pod kontrolou, čtenáři nechce dát moc prostoru, aby si to nějak sám vykládal, v tom možná trochu připomíná Milana Kunderu. Rozhodně je to ale velmi výrazná věc,“ hodnotí Mandys.

Změní koronavirová krize do budoucna nějak literární provoz? Potřebujeme opravdu všechny literární akce, festivaly a veletrhy? A jak se promítne celosvětová zkušenost s pandemií do tvorby autorů? Poslechněte si Liberaturu s Pavlem Mandysem.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.