Pohádka, nebo skandál? Svatba japonské princezny s neurozeným mužem ukazuje konzervatismus tamní společnosti

11. listopad 2021

Neteř současného japonského císaře Mako se vdala za neurozeného muže a tím se vyloučila z císařské rodiny. Pro některé je to příběh o lásce jako z pohádky, japonská média ale označovala rozhodnutí dnes už bývalé princezny za skandální. O tom, co pro Japonce znamená manželství a jak vnímají celou událost, jsem si povídala s japanoložkou a překladatelkou Annou Křivánkovou.

„Japonská císařská rodina je momentálně velmi malá. Čítá nějakých 17 členů, čili mezi těmi nejmladšími je skutečně jenom jediný muž, což je princeznin bratr,“ vysvětluje Křivánková, proč se dal sňatek Mako s právníkem bez urozeného původu očekávat. Japonská historie už sňatek s neurozeným člověkem zažila, například v případě korunního prince Akihita to ale byla neurozená žena.

Anna Křivánková

„Veřejnost byla sňatkem do značné míry uchvácena, hlavně proto, že budoucí císařovna vystupovala v každém ohledu jako ideální dívka.“ Urozené ženy v Japonsku nemají možnost založit vlastní rodovou větev, toto právo náleží pouze mužům. I proto je nátlak veřejnosti na urozené ženy, které mají porodit dědice, velmi silný.

Celá kauza ukazuje na konzervativismus v celé japonské společnosti. „Dodnes je neprovdaná žena v Japonsku pořád částečně opovrhována. Dočká se často ostrého odsouzení svého okolí. Stejně tak japonský muž, pokud se neožení, pokud neudělá tu správnou konzervativní věc, nezaloží rodinu, tak na něj často není nazíráno jako na zcela dospělého člověka, na toho, kdo splnil svou povinnost vůči společnosti,“ říká japanoložka.

Kdo je princezna Mako a její manžel? Co pro Japonce znamená manželství? V čem se liší britská královská rodina od té japonské? Existuje japonská verze seriálu The Crown? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka