Pokud se dvakrát týdně opijete, jste pod vlivem alkoholu vlastně nonstop, říká psycholog

26. listopad 2020
V klidu

„Máme teď míň možností, jak se potěšit, a alkohol je snadnou a dostupnou volbou,“ říká psycholog Dalibor Špok. Alkohol nám podle něj může být dobrým průvodcem, pokud ho dokážeme konzumovat v dostatečně malém množství. „Dá se ho stejně jako všech psychoaktivních látek využívat, ale i zneužívat,“ říká.

„Málokdo se v této době dostane k alkoholu poprvé, navazujeme spíš na svoji předchozí zkušenost. Jestli jsme byli dřív zvyklí pitím minimalizovat svůj stres, budeme to teď dělat častěji a intenzivněji. A to je nebezpečné,“ varuje.

víno, alkohol

Špok také upozorňuje, že intenzivnější opilost naši náladu i výkonnost ovlivňuje následujících pět až sedm dní, i když původní akutní kocovina už zmizela.

„Pokud se opijeme v sobotu, ještě v úterý je naše prožívání jiné. Často nevíme, že to máme připsat na vrub alkoholu, a ztrácíme k němu respekt. Máme-li dva výraznější večírky do týdne, ovlivňuje nás alkohol vlastně permanentně,“ říká psycholog.

Poslechněte si pořad V klidu, který se mimo jiné věnuje i problematice experimentování s drogami za účelem sebepoznání.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.