Tvářit se, jako by se nic nedělo, je lákavé, přirozené a nebezpečné, říká psycholog Dalibor Špok

1. říjen 2020
V klidu

Zmizí pandemie a všechny nepříjemnosti s ní spojené, když zavřeme oči dostatečně pevně? Patrně ne, přesto se ve společnosti najde spousta lidí, kteří závažnost koronaviru nebo účinnost ochranných opatření zpochybňují. Omezují roušky naše práva? „Jistěže nás omezují. Ale v situaci, kdy společnost čelí závažnému onemocnění, jsou omezení na místě,“ říká psycholog Dalibor Špok.

Podle psychologa se ve společnosti nachází dost lidí, kteří omezení nechtějí nebo neumějí přijmout. „Závažnost pandemie Covidu-19 lidé odmítají a bagatelizují z různých důvodů. Pro některé je riziko stále ještě natolik nepředstavitelné a odporuje jejich vnitřnímu nastavení, že ho prostě vytěsňují,“ vysvětluje.

V klidu (Dalibor Špok)

Dodržovat opatření nařízená vládou je podle Špoka pro některé lidi velice těžké. „Kořeny bagatelizace epidemie mohou být třeba v nedostatku informací, ale je to i záležitost ega. Když je někdo zvyklý mít svůj život zcela pod kontrolou a všechno si organizovat sám, není snadné se přizpůsobit a dělat něco, co nás omezuje nebo nám není příjemné,“ vysvětluje psycholog. „A pak je tu vždycky ta skupina lidí, kteří jezdí v MHD bez roušky ne z nějakého přesvědčení, ale prostě proto, aby budili pozornost,“ dodává.

Hnutí občanské nespokojenosti (HON), pražská demonstrace proti opatřením 27. září

Pokud se nám situace nezdá závažná a opatření nutná, je podle psychologa důležitá sebereflexe. „Vědět o sobě, že tenhle přístup mám, a dokázat zapojit rozum a přizpůsobit se. I když moje pocity jsou třeba jiné,“ vysvětluje.

V tom velmi dobře podle Špoka fungují mladí lidé. „Jejich zdraví není nijak zásadně ohroženo, a nabízelo by se proto, aby právě oni opatření zpochybňovali a například nenosili roušky. Chovají se ale naprosto zodpovědně,“ dodává psycholog.

Zvykáme si, a tudíž ztrácíme ostražitost? Jakou roli teď mají autority a jak se osvědčují? Poslechněte si V klidu s Daliborem Špokem.

Stáhněte si e-knihu Dalibora Špoka Koronavirus: Manuál pro naši duši:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka