Střádejte svoje síly. Nejhůř je teď a potrvá to, říká psycholog Dalibor Špok

27. září 2020
V klidu

S druhou vlnou epidemie přichází Radio Wave se sérií rozhovorů s psychologem Daliborem Špokem s názvem V klidu. Protože kdo by nechtěl zůstat v klidu v době covidové? „Aktivujte malá očekávání a nízké nároky na sebe i svoje okolí. Velkou výzvou pro nás všechny se teď stane umění věci odsouvat, nepracovat do zásoby a šetřit svoje síly. Na rezervy ještě určitě dojde,“ říká psycholog Dalibor Špok.

„Je dobré počítat s tím, že do dalšího kola krize vstupujeme se stejnou osobností a stejnými slabými i silnými stránkami jako předtím. Ten, kdo měl úzkosti, je pravděpodobně pocítí znovu. A na tyhle věci se dá připravit,“ říká psycholog Dalibor Špok, který na Radiu Wave provázel posluchače covidovou pandemií a karanténou už letos na jaře. „Střádejte svoje síly, stejně jako zásoby kvasnic ve spíži. To nejhorší je tady teď a tenhle stav nějakou dobu potrvá. Mýlil jsem se v tom, když jsem předpokládal, že druhou vlnu budeme snášet emočně lépe,“ dodává.

V klidu vizuál

Pokud máte pocit, že nemůžete být užiteční, protože nedokážete vyvinout vakcínu nebo ubytovat uprchlický tábor, počkejte, radí psycholog. I na vaše síly a kapacity pravděpodobně dojde a možná už teď jsou potřeba někde poblíž vás. „Vybudujte si menší komunitu a v ní sdílejte úkoly a překonávejte společně překážky. To funguje skvěle například u rodin s malými dětmi. Dvě tři rodiny toho společně zvládnou spoustu a dokážou vzájemnou pomocí spořit svoje síly,“ nabízí Špok.

Zásadním krokem k úspěšnému přežití doby covidové, která se ostatně podle odborníků může protáhnout i na několik let, je podle psychologa Špoka snížit nároky na sebe a svoje okolí. Ať už jde o práci, výkony dětí, nebo o to, jestli je doma uklizeno. „Změnit svoje standardy je obtížné, ale zdá se, že momentálně nevyhnutelné,“ dodává.

Z čeho se teď máme poučit a na co z první vlny radši úplně zapomenout? Na co potřebujeme viníky současného stavu, které stále podvědomě hledáme?

Stáhněte si e-knihu Dalibora Špoka Koronavirus: Manuál pro naši duši:

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.