Pomáhá vám s daňovým přiznáním máma nebo táta? Nejste sami, říká odbornice

24. březen 2022
Finančák

V prvním díle nového magazínu Finančák se společně s ekonomkou Arankou Bergnerovou budeme věnovat daním. Konec lhůty pro vyplnění růžového přiznání se totiž neúprosně blíží a řada z nás má z daní obavy. Dokonce i moderátoři Finančáku, Iva Hadj Moussa, která daní paušální daní, a její spolumoderátor Richard Vrdlovec, který si daně kompletně dělá sám. Ekonomka Aranka Bergnerová zase přiznává, že kvůli každoročním změnám a složitosti z hlavy nezná všechna pravidla, jak danit.

Ve Finančáku kromě jiného odpovídáme i na otázku, jestli je při vyplňování daňového přiznání lepší vzít si k ruce daňového poradce nebo aspoň zkušenějšího rodiče. Přesně tak to totiž dělají hned tři z pěti lidí, se kterými jsme natáčeli a ptali se jich, jak placení daní zvládají.

Daně, daňové přiznání (ilustrační snímek)

Pětadvacetiletému studentovi Romanovi i jednadvacetiletému Patrikovi s daněmi pomáhají matky, zatímco třiadvacetiletá Hermína se doteď spoléhala na tatínka. Letos už daně řeší na vlastní pěst, ovšem i tak raději s pomocí kamarádů nebo rad z online prostředí. „Jinak bych se bála, že něco zkazím,“ říká. Třiadvacetiletá Berenika má k daním taky docela obezřetný vztah a do budoucna se chce v otázce daní lépe orientovat. „Bojím se toho,“ přiznává.

Podle ekonomky Bergnerové, která o daních přednáší na vysoké škole, je zodpovědný přístup určitě na místě. Prozradí třeba, jestli se máte hrozit vysokých pokut, pokud vám náhodou z finančního úřadu přijde obálka s modrým pruhem.

Aranka Bergnerová

Moderátoři také uvádí na pravou míru poměrně rozšířený mýtus, podle kterého jdou finanční úřady jen po tzv. „velkých rybách“. Podle odbornice je to nesmysl – i na malého živnostníka si mohou úředníci pěkně posvítit.

Pusťte si celý magazín Finančák, který vás provede tím nejdůležitějším ze světa daní.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.