Pomníčky a děsivé vzpomínky. Poznejte nejzapadlejší cíp Jizerských hor s temnými skalami a ještě temnějšími příběhy

16. červenec 2020

Jana Římanová s Kateřinou Tomsovou se v šestém dílu série Bludičky vydaly do Jizerských hor. Kačka sem jezdila na dětské tábory a vzpomínky na ně jsou podle ní stejně děsivé a bizarní jako historky spojené s jizerskohorskými pomníčky. Tyhle křížky, pamětní destičky nebo nápisy jsou rozesety v české i polské části Jizerek a o jejich historii se hodně dozvíte v Knize o Jizerských horách od Miloslava Nevrlého.

Právě tuhle knížku, kterou by si určitě měli přečíst všichni, kdo rádi bloumají po lesích a hřebenech Jizerských hor, si na svou výpravu přibalila Jana a taky z ní během cesty pár zajímavostí přečetla. Holky zjistily, že výlet do okolí Frýdlantského cimbuří, kam se v Jizerkách vydaly, by mohl bavit ty, kdo se rádi toulají krajinou o samotě. Za celý den totiž potkaly jen jednoho muže na kole, zachmuřeného lesníka, čápa a ztracenou ponožku.

Dá se dojít na rozhlednu na Smrku v domácích pantoflích? A co Kačku kdysi děsilo na šermířském táboře? To všechno uslyšíte v dalším díle podcastu Bludičky!

Všechny díly Bludiček najdete na webu wave.cz/bludicky a taky se můžete přihlásit k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.