Pomoct může každý. Dobrovolníci Skautského institutu nejen o provozování hotelu pro válečné uprchlíky

29. březen 2022

Skautský institut přednedávnem spustil dobrovolnickou službu pro pomoc lidem zasaženým válkou na Ukrajině. Pomocnou ruku může podat každý. Stačí vyplnit registrační formulář a organizace vás dle vašich preferencí a časových možností propojí s potřebným místem. Jedním z nich je hotel Svojsík, jehož provoz má Skautský institut čerstvě na starost. O výzvách, které s sebou jeho chod přináší, mluví ředitel Skautského institutu Miloš Říha a samotní dobrovolníci.

Dobrovolnický tým, ve kterém je momentálně registrovaných zhruba 1 800 lidí, má na svém kontě už přes čtyři tisíce odpracovaných hodin. Ty zahrnují i provoz dvou ubytovacích zařízení – hotelů Svojsík a Rakša. „Ti lidé jsou mnoho dní na cestě a myslím si, že to hlavní, co potřebujou, je mít kde složit hlavu, mít základní pocit bezpečí, něčeho se najíst a být v pohodě. To je primárně naše práce,“ říká Říha.

Čtěte také

Dobrovolnice Martina Vavříková se skrze registrační formulář stala ze dne na den ředitelkou hotelu. „Byla to hrozná náhoda, vyplňovala jsem dobrovolnický formulář a zmínila tam, že mám zkušenost s provozem humanitárního hotelu. Asi za hodinu mi volala Markéta, jestli bych nechtěla provozovat hotel Svojsík,“ vysvětluje.

Mezi ubytovanými najdeme především maminky s dětmi. Jednou z nich je Natalya Kolesnik, která do Čech utekla se svými dcerami. Její manžel musel na Ukrajině zůstat kvůli vyhlášení všeobecné mobilizace. Pravidelně si ovšem volají. „Neřekl mi, kam jedou, protože se všechny hovory odposlouchávají, ale prý je tam hodně mrtvých lidí a zničených budov,“ vzpomíná uprchlice na jeden z telefonátů.

S jakými reakcemi ze strany ubytovaných se dobrovolníci Skautského institutu setkávají? A jak Natalya Kolesnik vzpomíná na útěk z Ukrajiny? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.