„Pořád miluju Ježíše Krista.“ O strhující cestě od křesťanství k buddhismu

14. březen 2021

Nikolaj Ivaskiv je básník, hudebník a zkušený zvukař. Kromě toho má za sebou nedokončené studium evangelické teologie, během kterého si uvědomil, že se s křesťanstvím, a už vůbec ne s konkrétní tradicí v rámci křesťanství nedokáže a nechce zcela identifikovat. V další části volného seriálu Renegades, ve kterém si povídáme s lidmi, kteří opustili nebo změnili svoji víru, popisuje, jak místo toho objevil buddhismus.

Začalo to tím, že se dal na meditaci, aby si zlepšil soustředění. Brzy si jej ale buddhismus získal i svým přístupem ke světu.

O křesťanství ale Nikolaj mluví s velkou láskou. A bylo to právě studium díla německé evangelické teoložky Dorothee Sölle, které mu ukázalo pestrost a různorodost světa spirituality přesahující hranice konkrétních vyznání.

Zajímá vás, jaké proudy buddhismu jsou Nikolajovi nejbližší a ovlivňují ho i jako básníka? Čeho si na buddhismu nejvíc cení? A co si naopak uchoval z křesťanství? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka , Fatima Rahimi
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.