Pořadatelé Psy-High v Echu: náš festival je součástí boje proti apatii

19. červen 2017

„Nechceme přitahovat nechtěnou pozornost,“ říkají o sobě zástupci kolektivu sdbs, který se prezentuje taky jako /-\ a je známý coby hybná síla přehlídky Ruins of Intolerance, koncertů zasazených do netradičních lokalit, a dost možná nejvíc coby pořadatelé festivalu Psy-High. Ten se letos uskuteční počtvrté a taky naposledy, což byla ideální záminka k rozhovoru o hledání festivalové alchymie i o tom, co očekávat od letošní seance.

Sdbs své akce staví na silných a jasně formulovaných ideových základech a konceptech, což je i příčinou jejich relativně omezených aktivit – koncertů aktuálně pořádají jen několik do roka, vždy je ale koncipují tak, aby překračovaly rozměry standardních klubových produkcí. Za příklad může posloužit třeba nedávné vystoupení industriálních hiphoperů Dälek, které proběhlo ve speciálních kulisách prostoru Mayapur pokojíček. Festival Psy-High pak stojí na principu dočasné autonomní zóny a počítá s tím, že už příchod na místo by měl být pro návštěvníka zážitkem. Oním místem bude letos přírodní rezervace Hradišťský vrch u Konstantinových lázní.

„Snažíme se pracovat s každým návštěvníkem,“ říkají ambiciózně členové sdbs s tím, že poučeni předchozími ročníky festival záměrně natáhli na pět dní, protože teprve se třetím dnem se návštěvníkům, kteří se na akci navíc mohou aktivně podílet, podaří vystoupit ze zajetých kolejí a začít naplno vstřebávat festivalové dění se všemi jeho specifiky. Psy-High je tak možné vnímat nejen jako festival razantně vybočující ze stereotypu „muzika a pivečko“, ale též jako akci, která nutí návštěvníka vystoupit z komfortních zón, aniž by se ale cítil nepříjemně.

Poslední vstupenky na čtvrtý ročník Psy-High budou k dostání skrze web festivalu od 20 hodin a 6 minut dne 20. června. Samotná akce pak proběhne v termínu 16.–20. srpna 2017.

Playlist:

Narcosatanicos – Void Kink
Kammerflimmer Kollektief ‎– Zurück zum Beton (Version)
Lebanon – V sugrobach
Or – Dolce Vita
Ovo – Eternal Freak
Akpatok – Eyes Free of Dust
Sweeps 04 – Lossy Compression

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.