Prague Fashion Weekend 01: Karolína Juříková, About, Red Cut

2. září 2014

V Praze tento týden probíhá největší český týden módy, představujeme několik kolekcí a projektů, které byste neměli přehlédnout. Uměním art protis se inspirovala Karolína Juříková, o sci-fi městských nomádech bude kolekce Jakuba Polanky a brněnská značka About vychází z krásy osobnosti. Nové designérské talenty z českých návrhářských škol uvede Red Cut.

Karolína Juříková převádí art protis do oděvu

Československý patent art protis vyvíjeli v 60. letech grafici a výtvarníci Jiří Trnka, Antonín Kybal a Alois Fišárek. Netkaná technika tapiserií je dnes už skoro zapomenutá: „Všechny ateliéry, které se art protis věnovaly, už zanikly. V současnosti je jen jeden funkční stroj na brněnské textilce a dovede ho obsluhovat jen pár lidí.“

Technika byla původně konstruovaná na malbu vlněnými česanci. Karolína ale experimentuje s dalšími materiály, jako hedvábí nebo bavlna, kterými vytváří abstraktní motivy. „Velkou podporu a cenné rady jsem dostala od textilní výtvarnice Světlany Kulíškové, která tuto techniku rozvíjela pro Calvina Kleina.“
Kromě kolekce, která se v premiéře představí na Prague Fashion Weekendu, jsme mluvily o workshopu španělské obuvnické značky Camper a o koordinaci letošního ročníku charitativní kolekce City Souls na podporu psích útulků.

About: módní kolekce o krásné osobnosti

Anna Cichá a Radka Hortová se spojily v nové značce About. Absolventky zlínské UTB se rozhodly společně pracovat na nositelné módě, která vyjde vstříc charakteru jejich klientů. „Právě osobní přístup a poznávání lidské individuality je na tom to nejzajímavější,“ říká Radka a Anna doplňuje: „Není to jen o kolekcích, děláme hodně zakázkovou tvorbu, věnujeme se stylingu. Jde nám o přímý vztah s klienty, o vzájemnou komunikaci a poznávání.“
Aktuální kolekce, která se představila v rámci Prague Fashion Weekendu v butiku Kurator, je inspirovaná osobností Anniny příbuzné a jmenuje se Saint Gerda. Poslechněte si o ní více.

03200795.jpeg

Jakub Polanka a Markéta Kopecká o nové kreativní dílně v centru Prahy

Návrhářskou šicí dílnou, která vzniká v centru Prahy, mě provedli Markéta Kopecká a Jakub Polanka. Oba tu pracují na svých nejnovějších kolekcích. „Pro začátek je tu menší stabilní sestava, ale postupně bychom prostor rádi otevřeli i dalším návrhářům. Dílna je ideální pro výrobu menších kreativních kolekcí, které odsud mohou designéři snadno poslat rovnou do obchodů.“

Kromě dílny představila Markéta Kopecká i projekt Kaleidoskop, který čerpá z českého kulturního a průmyslového dědictví. Návrháři v letošním, úvodním ročníku Kaleidoskopu pracují s inspirací starými vyšívacími vzory.

03200796.jpeg

Red Cut: workshop a přehlídka nových talentů

Součástí letošního Prague Fashion Weekendu je i Red Cut. Workshop vedený Liběnou Rochovou a zakončený módní přehlídkou: „Přihlásilo se přes 30 designérů, ze kterých jsme společně s ředitelem Prague Fashion Weekendu Lukášem Loskotem vybrali 11 finalistů. Všichni měli stejnou startovní čáru. Pracovali se shodnými materiály v omezeném množství. Mnozí museli několikrát přešívat, aby byly modely perfektní.“ Studentské práce budou po přehlídce vystavené v La Gallery Novesta a mezi 7. a 12. zářím je můžete vydražit v charitativní aukci na internetu. V Red Cut je zastoupena řada zajímavých mladých jmen z pražských i mimopražských vysokých škol. Poslechněte si, podle jakých kritérií se finalisté vybírali.

03200967.jpeg

Odkazy:
karolinajurikova.tumblr.com
aboutstyle.cz
mbpfw.com

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.