Prague Hacks: Hackhathon a otevřená data pro všechny

3. říjen 2016

Minulý víkend se v Praze konal hackerský maraton Prague Hacks. Vzniklo 11 aplikací, které usnadňují obyvatelům Prahy přístup k rozličným informacím o městě, ve kterém žijí, díky takzvaným „otevřeným datům“. Do studia Radia Wave dorazil jeden z organizátorů akce Michal Tošovský z Fondu Otakara Motejla a autoři vítězného projektu Real Reality Michal Bernard, Ivo Šmíd a Lukáš Marek.

Pro ty, kteří neví, co jsou otevřená data, Michal Tošovský hned na úvod vysvětlil: „Je to způsob publikování informací veřejné správy, tak, aby informace byly dostupné komukoli a využitelné prakticky neomezeně. Mohou posloužit k tomu, aby se mohla veřejná správa společně s byznys sektorem a veřejností podílet na správě věcí veřejných, protože to je nejefektivnější způsob, jak se starat o to, co se kolem nás děje.“ Akce typu Prague Hacks jsou podle Tošovského jedinečnou možností prezentovat široké veřejnosti využití otevřených dat.

Vítězem letošního hackhatonu se stala aplikace Real Reality, která u nemovitostí vyhledávaných na webových stránkách realitních kanceláří zobrazí informace k možnostem parkování, stavu ovzduší, hlukové zátěži nebo dopravní obslužnosti v okolí. Jak se zrodil nápad na aplikaci? „ Mě to napadlo, protože jsem takovou věc řešil, když jsem hledal nějaké místo, kde chci bydlet. Rešerši jsem musel dělat sám“, vysvětluje jeden ze tří autorů aplikace.

Jedná se o prototyp, jehož další vývoj ještě chvíli potrvá, nicméně i tak je zřejmá využitelnost a potenciální široký dopad služby, protože jednoduchým způsobem dokáže doplnit už existující služby realitních kanceláří a současně umožní uživatelům ověřit správnost a pravdivost informací, uváděných samotnými prodejci realit. Všech 11 aplikací je dostupných na nově vzniklém pražském dashboardu na stránkách http://dashboard.praguehacks.cz/.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.