Přátelství je nesmrtelné. Proč memy ze seriálu Friends nikdy neodejdou

30. září 2019
Fenomem

Přesně před čtvrtstoletím se začal vysílat televizní seriál Přátelé. Byl tak populární, že o něm platí okřídlené: všichni se na něj dívali, a kdo tvrdí, že ne, dívá se na něj dodnes. Ostatně na streamovacích službách stále patří k těm nejsledovanějším.

Příběhy šestice přátel z newyorské Greenwich Village scházejících se v kavárně Central Perk jsou trochu zaseknuté v devadesátkách a zdánlivě nemají nic společného s digitální érou, v níž žijeme. Ve skutečnosti ale Přátelé pořád masivně ovlivňují popkulturu. Důkazem je i to, že inspirovali celou řadu memů.

Aby mohla mít internetová videopůjčovna Netflix letos Přátele ve své nabídce, zaplatila za něj sto milionů dolarů – částku, kterou stojí jeden celý řecký ostrov. Přátelé jsou nesmrtelní, a tak i v éře internetu výrazy v tváři Joeyho barevně komentují různé události, lidé si posílají gify s depresivním Chandlerem nebo úryvky z textů písní Phoebe o špinavých kočkách. Ross je esenciální ňouma, kterého všichni nenávidí, ale zároveň se s ním – chtě nechtě – musí ztotožnit, jak říká jeden populární tweet. A pak jsou tu hlášky, zástupy hlášek, které se hodí k různým situacím. Jako třeba Rossova výmluva, proč podvedl Rachel, když spolu chodili nebo nechodili. Jeho deklamace „We were on a break“ se hodí k lecčemu.

Zdaleka největší virální potenciál ale má překvapivě znělka seriálu. Do písně I´ll Be There For You od americké skupiny Rembrandts se tady představuje šestice hlavních hrdinů. Spolu křepčí kolem fontány, prostřihy na momentky z různých epizod ale odhalují více jejich osobnosti, které jsou vlastně – jak se ukáže – všechny trochu střelené. Padesátivteřinová sekvence těžila ze skvělé synchronizace obrazu a zvuku a s podobným trikem pracují i remixy znělky, které se poprvé objevily zhruba před pěti lety a od té doby se pořád vrací.

Remixy si vypůjčují původní formát a po barevném titulku představují obyvatele různých zemí, států či měst, které ukazují jako více či méně šílené. Obvykle pracují se záběry z jiných virálů, v nichž lidé dělají nějaké šílené věci. Jejich úspěch stojí na ohýbání stereotypů spojených s tou kterou skupinou obyvatelstva.

Čtěte také

Hrdiny remixů ale můžou být i historické postavy – pět let starý remix Third Reich už posbíral pět milionů zhlédnutí a je mistrovským kousek v editaci. V rolích rozšafných přátel se tady objevují vůdcové nacistického Německa za druhé světové války. S podobným nápadem pracují i Trump Friends. O něco méně politicky kontroverzní je jeden z posledních remixů s postavami ze seriálu Černobyl. Ať už se v remixech úvodní znělky k Přátelům objeví kdokoliv a cokoliv, hlavně se tam musí tleskat.

Klíčem k neutuchajícímu úspěchu Přátel, kteří se přestali natáčet před patnácti lety, je jejich totálně eskapistický potenciál. Do vztahové komedie neproniká nic z okolního světa, žádná politika ani společenské problémy, války, terorismus, klimatická krize. Přátelé jsou ideálním příkladem „feel good tv“, televizních programů, které nám mají pomoci na chvíli zapomenout na to, že žijeme ve světě, který má spoustu problémů. A s podobným pocitem vlastně pracují i memy, které z Přátel vychází. I ti největší idioti či padouši historie se v remixech mění v roztomilé nešiky, které nelze nemilovat.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, proč je seriál Přátelé nesmrtelný i mezi autory internetových memů. Jaká je nejslavnější Rossova hláška, z níž vznikl mem? Co mají společného Přátelé a osazenstvo seriálu Černobyl a proč tvůrci remixů milují tleskání?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související