Před dvaceti lety se lidé styděli za to, že ke mně chodí, říká psychiatr Tomáš Rektor

19. květen 2023

Český rozhlas oslavil 100 let vysílání na našem území. V Diagnóze F jsme tuto příležitost využili k ohlédnutí za tím, jak se v čase proměňuje způsob informování o duševním zdraví nejen v médiích, a také, jaký vliv to má na lidi, kteří se s duševními poruchami potýkají.

„Za dobu, co dělám psychiatrii, se obraz duševních poruch u veřejnosti výrazně změnil. Lidé, kteří ke mně chodili před dvaceti lety, se styděli za to, že ke mně chodí,“ říká psychiatr Tomáš Rektor. Vzpomíná například na muže, který to, že dochází na psychoterapii, vydával za svou pravidelnou docházku na masáž. Vliv médií na to, jak společnost vnímá lidi s duševními obtížemi je podle něj „obrovský a naprosto zásadní“.

Čtěte také

Popularizace témat souvisejících s duševním zdravím není jen otázkou posledních let a obsahem populárních podcastů. Například současná dramaturgyně Diagnózy F Terezie Jirásková dostala před časem za svou předchozí redaktorskou práci v této oblasti mezinárodní ocenění.

Kvalitní a dostupné informace, například ve formě podcastů, považuje Rektor za dobrý zdroj a inspiraci nejen pro své pacienty. „Mí mladší pacienti Diagnózu F často poslouchají a mnohdy je to nějakým způsobem přimělo zamýšlet se nad sebou a začít na sobě pracovat.“

Zároveň upozorňuje, že sebediagnostika podle informací na internetu nemusí být dostačující. „Je dobře, když si člověk, třeba na základě informací z médií, uvědomí, že něco není v pořádku a rozhodne se vyhledat odbornou pomoc,“ dodává lékař.

Poslechněte si celý rozhovor v Diagnóze F!

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka