Představa, že kryptoměny přispívají k rovnější společnosti, je přežitek, myslí si sociální antropolog Tremčinský

9. červen 2022
Finančák

Investice do digitálních měn je pro mnoho mladých lidí lákavá. Jaká rizika ale přinášejí? A proč je těžba kryptoměn většinou v přímém rozporu s ochranou životního prostředí? Kritický pohled na kryptoměny přináší nový díl magazínu Finančák.

„S kryptoměnami je to jako na houpačce. Když jdou nahoru, všichni jsou nadšení, články v médiích jsou pozitivní a optimistické. Ale jakmile hodnota kryptoměn padá, všichni pohřbívají celý kryptotrh,“ upozorňuje sociální a ekonomický antropolog Martin Tremčinský z Fakulty sociálních věd Karlovy Univerzity.

Sám do digitálních měn investoval v řádech stovek euro, a to spíše v rámci studijních účelů. „Základní pravidlo investování je, že člověk by měl investovat peníze, které si může dovolit ztratit. A já si nemůžu dovolit ztratit žádné peníze,“ vysvětluje.

Martin Tremčinský, sociální a ekonomický antropolog

Výzkumy ukazují, že kryptoměnám často nejvíce důvěřují mladí lidé, kteří se řadí mezi drobné investory. Tato investice vyžaduje technologické kompetence, které starší generace nemívá. Zároveň je, jako při každém investování, nutné počítat s riziky a ztrátou.

„Lidé jsou často povzbuzováni, aby své peníze investovali za každou cenu, jinak jim je sežere inflace. Zároveň panuje rozšířené přesvědčení, že lidé se v investicích musí orientovat a rozumět jim. Ale to často není v našich silách,“ uzavírá Tremčinský.

Proč se při těžbě kryptoměn velká část energie se spálí naprázdno? Jaká je budoucnost kryptoměn? A budou státy aktivní v jejich regulaci? Na tohle všechno odpoví Martin Tremčinský, který digitální měny studuje z hlediska sociální a ekonomické antropologie. Poslechněte si Finančák s Ivou Hadj Moussa a Richardem Vrdlovcem.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.