Překvapilo mě, jak moc se lidi brání humoru a nadsázce. O DokuVlně s novým dramaturgem Kratochvílem

11. duben 2023

Novým dramaturgem pořadu DokuVlna, kde se setkáváme s osobitými životními příběhy v autorském hávu, je dokumentarista Jaroslav Kratochvíl. Absolvent pražské FAMU i politologie, který vedle svých snímků zpracovával projekty i pro Českou televizi, se nově skrze tvůrce dokumentárního formátu zabývá tématy jako tranzice a vztahy, syndrom ADHD nebo influencerství.

„Jestli mi něco chybělo u DokuVln, které už jsem slyšel, tak to byl humor a nadsázka, která ovšem nezesměšňuje, ale dokáže odlehčit,“ zamýšlí se Kratochvíl. Na struktuře a vyznění příběhu spolupracuje jako dramaturg od začátku celého tvůrčího procesu. Snaží se dopomoct autorům k tomu, aby příběh nakonec vyzněl podle jejich představ a aby měl tu nejlepší možnou formu.

„S autenticitou je to složité. I přehrávání nebo herectví může být nějakým způsobem autentické. Snažím se udržet autory a autorky v mantinelech toho, co by oni sami chtěli a mnohdy to jen nedokážou popsat,“ vysvětluje svou práci dokumentarista v roli dramaturga. Stejnou funkci pak zastává při práci s postavami jednotlivých dílů, kdy se společně s tvůrci a tvůrkyněmi musí probrat natočeným materiálem a vykřesat z toho to životaschopné, co odhalí podstatu sdělení.

Autorem a autorkou audio dokumentů může být podle Kratochvíla v podstatě kdokoli, kdo se přihlásí, zaujme svým námětem a odhalí motivace bez ohledu na to, jestli se už dokumentu jako formátu někdy věnoval. „Rozdíl mezi amatérem a profesionálem není v kvalitě. Profesionál je pouze člověk, který se tím živí, “ dodává.

Jak se dá příběh zpracovat dokumentaristicky srozumitelně a jestli má být přitažlivý zjistíte v rozhovoru.

První DokuVlnou, která vznikala pod dramaturgickým vedením Jaroslava Kratochvíla, je Manuál na sebe o životě s ADHD. Dokument Kateřiny Kubalové si můžete poslechnout v sobotu 15. dubna ve 20:00.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.