Přes čáru: Holky se neperou? Být fyzicky silná znamená být silná i psychicky

30. květen 2017
Přes čáru

Trávit podstatnou část svých životů v tělocvičně silovým tréninkem, bojovými sporty a posilováním se rozhodly Jasmína Conevová, instruktorka sebeobrany, a Lu Gregorová, závodnice ve vzpírání a crossfitu. Co je do tělocvičen přivedlo, s jakými reakcemi se setkávají a proč se říká, že holky se neperou?

„Uvědomila jsem si, že dobrý direct nebo high kick mi na ulici nepomůže. V ringu je to jasný, ale na ulici nemůžeš boj odklepat, ukončit, na ulici neplatí fér hra a protivník je většinou silnější než vy. Proto jsem se rozhodla trénovat sebeobranu,“ popisuje svoji cestu z ringu k zakládání webu Poper se s tím Jasmína Conevová. K tréninku sebeobrany ji přivedla i zkušenost se sexuálním násilím.

Posilování nezpůsobuje jen růst svalové hmoty a lepší fungování těla, způsobuje také růst sebevědomí. „Být fyzicky silná je prostředek k tomu, být psychicky silná. Holky často začínají cvičit po rozchodu s partnerem. Skrze tělo znovu objevují samy sebe. Jsou pak silnější v osobním životě,“ vypráví ze zkušenosti s klientkami Lu Gregorová. Silná těla neznamenají ztrátu ženskosti nebo femininity. Lu i Jasmína se ale shodují, že ženství je v jejich oborech přesto komentováno a je s ním zacházeno různými způsoby.

„Tebe bych nechtěl naštvat – to slýchám často, ale já vůbec nejsem agresivní. Taky si o mně lidé myslí, že musím být strašně drsná, když dělám to, co dělám. A na druhé straně si myslí, že jsem princeznička, co občas něco zvedne,“ zamýšlí se Lu. „Verbální ponižování je v silovým sportu strašně běžný. Jeden můj trenér ve vzpírání říkal věci ve stylu ‚Roztáhni nohy a vytáhni prsa nahoru, to vy holky umíte!‘,“ pokračuje žena, která měla to štěstí, že našla tělocvičnu, kde se setkává s respektem místo siláckých řečí.

Na situaci, v níž je akcentováno její pohlaví, naráží v tréninku i Jasmína Conevová: „Mně se občas stane, že mě při tréninku podceňují. Muž mi třeba řekne ‚S tebou raději ne, já bych ti ublížil‘. Pak ale vidí, že já mám nasazení a jdu do akce. Sebeobrana je o tom, umět reagovat včas, a to já dokážu i se svými pětapadesáti kily!“

Více v Přes čáru Martiny Malinové.

autor: Martina Malinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.