Přes čáru: Můžou hurikány přinutit Ameriku, aby začala brát změnu klimatu vážně?

11. září 2017
Přes čáru

Hurikán Irma o víkendu zpustošil karibskou oblast a Floridu. Jsou hurikány o této síle stále ojedinělým jevem, anebo bude přírodních katastrof stále víc? Jak přispívá k jejich vzniku globální oteplování? Na otázky v magazínu Přes čáru odpovídali moderátor počasí Michal Žák a docent Tomáš Halenka z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

„Letošní rok zapadá do obrázku zvolna se oteplujícího světa. Dochází ke stále častějšímu výskytu extrémního počasí v různých částech světa. Někde jsou častější intenzivnější srážky, jinde zase dlouhotrvající sucha a navazující požáry,“ říká meteorolog a redaktor počasí České televize Michal Žák.

„Hurikán vzniká kvůli teplé mořská hladině, nad 26 stupňů Celsia. Vysoká teplota však nestačí pouze na povrchu, voda musí být prohřátá až do hloubky padesáti metrů,“ vysvětluje Žák. „Odtud se vypařováním dostává vodní pára do atmosféry, kde se změní v drobné vodní kapičky, a při tom se uvolňuje velké množství tepla – tahle energie slouží k roztočení pohybu tropické cyklony.“

Jak to bude za pět let?

„Jeden konkrétní extrémní hurikán je těžko možné spojovat s klimatickou změnou. Globální oteplování ale znamená zvyšování teploty nejenom v atmosféře, ale i teploty hladiny moře. Můžeme tedy očekávat, že hurikány, i ty silnější, budou vznikat častěji,“ dodává docent Halenka.

hurikan_irma_presel__170907-093704_haf.jpg


Jestli změna klimatu ovlivňuje nejen sílu, ale i rostoucí počet hurikánů, budeme moci s jistotou říct až za pár desítek let. „Atmosféra má svoji vlastní vnitřní proměnlivost. Počet i intenzita cyklonů může rok od roku kolísat v závislosti na řadě faktorů, takže to, že letošní hurikánová sezóna v Atlantiku je opět mimořádně aktivní, nevypovídá nic o tom, jak to bude třeba za pět let,“ upřesňuje Michal Žák.

Po nás ať přijde potopa?

Můžeme očekávat naději na konkrétní změnu od velkých klimatických konferencí za účasti předních politických reprezentací? „Já osobně vnímám Pařížskou dohodu jako globální souhlas a vyjádření podpory dalšímu postupu v souvislosti s klimatickou změnou a jejími důsledky. Musím ale souhlasit i s některými kritiky, že toho zase tak moc konkrétního nepřinesla. Pevné závazky jednotlivých států nestačí na to, co si Pařížská dohoda předsevzala. Spojené státy se z ní navíc teď snaží vycouvat, uvidíme, jestli tam pod dojmem současných hurikánů nedojde k nějaké změně. Otázka je, jak moc ta změna může být radikální,“ dodává Halenka.

Podle Halenky je potřeba vyvinout nové technologie. „Musíme zbavit atmosféru CO2 nebo vynalézt jiné metody tzv. geoinženýringu na to, abychom mohli nějakým způsobem ošetřit radiaci,“ míní Halenka. „Každý by mohl začít u sebe a přemýšlet nad svým způsobem života, svou spotřebou a uhlíkovou stopou. Není to ale příliš jednoduché ani příliš populární,“ uzavírá meteorolog Michal Žák. 

Hurikán – označení tropických cyklon v oblasti Atlantiku a východního Pacifiku
Tajfun – podobný jev nad západním Pacifikem
Tropická cyklona – vyskytuje se v Indickém oceánu nebo v jižní části tropického pacifiku (Nový Zélend, Fidži)  

autor: Hana Kuncová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka