Přes čáru: Objektivita neexistuje!

10. květen 2017
Přes čáru

Česká mediální krajina se v posledních letech radikálně proměňuje. Vedle tradičních médií se objevují další a další nové informační a zpravodajské weby a mění se také vlastnické struktury. Témata za nás nevybírají jen média, ale také přátelé na sociálních sítích a korporátní algoritmy. Vzdalujeme se tak od objektivních informací směrem k názorové žurnalistice? Co považují sami novináři a novinářky za objektivní a existuje vůbec „objektivita“?

„Žurnalistika není jen profese, je to poslání. Novinář, přinášející v dnešní neklidné době zprávu o stavu světa, může ve čtenářích probouzet strach z dehumanizovaných, anonymních mas uprchlíků nebo naopak pomoci tyto vášně krotit,“ píše v Revue Prostor Jan Motal, filosof a novinář. „Zlo tkví v banalitě a bezmyšlenkovité rutině: novinář si tedy má oproti tomu pěstovat vnímavost a namísto klišé a generalizací přinášet autentické příběhy jednotlivců.“ Otázka však je, co to znamená být objektivní novinář. „Máme pocit, že je třeba stát se někým objektivním, neutrálním,“ říká Motal. „To ale není možné. Všichni máme nějaké zkušenosti, osobní i profesionální. Objektivita podle mě neexistuje, nikdo nemůže být objektem. Je ale dobrým marketingovým nástrojem. My jsme důvěryhodné, dobré médium, do nás stojí za to, dávat vaše peníze, říkají média skrze své kodexy,“ dodává Motal.

„Všechna rozhodnutí, která novinář dělá, jsou subjektivní. I ta, která se na první pohled nezdají. Výběr fotky, tón článku. Je důležité, aby si to novinář uvědomil a s vlastní subjektivitou pracoval,“ upozorňuje Silvie Lauder, redaktorka časopisu Respekt. Novinář má být prý jakýmsi hledačem pravdy. Jeho snahou by mělo být poskytnout více pohledů, oslovit co nejvíce zúčastněných stran, informovat komplexně. Svůj názor však nemusí zahodit, vzdát se ho a zůstat na naučeném „kdo, kdy, co, kde, jak a proč“. „Novinář má čtenáři nabídnout různé úhly pohledu, ale pak mu sdělit, který považuje za správný,“ cituje Lauderová zakladatele časopisu Time.

Pro Lauder i Motala je nepřípustné, aby správný názor novináře určoval vlastník média nebo nadřízený, za nepřípustné považují zadávat novinářům vyznění jejich článků dříve, než sami témata zpracují. Takové jednání ze strany médií ale občas vidíme, loni vydala redakce TV Prima pokyn, jak referovat o uprchlické krizi, nyní sledujeme kauzu Mladé fronty Dnes. „Myslím si, že novinářem je ten, kdo podporuje otevřenost mechanismu předávání názorů a výměnu zkušeností mezi lidmi, kteří se rozhodují o svých životech,“ uzavírá Motal.

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Martina Malinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.