Přestat se sám před sebou schovávat. Kittchen na nové desce odhaluje vše, co ještě ukrývala kuchařská maska

2. červen 2021

Chvíli to vypadalo, že příběh tajuplného hudebníka Kittchena je u konce. Před pár lety se Jakub König rozhodl vystoupit z anonymity kuchařské masky, následně přesedlal k úspěšné kapele Zvíře jménem Podzim. Kittchen přišel o auru tajemství i o výsadní postavení na domácí hudební scéně. Proč se tedy vracet ke kuchařovi? Protože má ještě jeden trik v rukávu. Respektive pod čepicí.

Z úvodního tracku nové desky Puls byste to ale možná nepoznali. „Takový rohlíky, jako když jsme byli malí, to už dneska nikdo neumí upíct,“ zpívá König v doprovodu vybrnkávané kytary a zkomprimovaného samplu vlastního hlasu. Připomíná to začátek deset let staré desky Radio. Kittchen opět věští apokalypsu, na Radiu měl naposledy vysílat rozhlas, všichni z toho byli trochu nervózní. V nové skladbě Rohlíky se zase všechno mění, všechno mizí, dávno shořely lesy, dávno shořely řeky. Je tu ale jeden zásadní rozdíl, který předznamenává změny na nové desce Puls. Zmizela Kittchenova poťouchlost a ironie. Königův kuchař zvážněl.

Kittchen - Puls

„Z mnoha různejch důvodů mi svět přišel jako nehostinný místo, kde tě pronásledujou složenky a nečekaný výdaje a průšvihy a katastrofy,“ řekl König v květnovém rozhovoru časopisu Full Moon. V něm tvrdí, že byl dlouhou dobu smutný, otevřeně mluví o alkoholu a potřebě s ním přestat. A mluví také o holotropním dýchání, které mu připravilo mnoho tak hluboce transformačních zážitků, až musel přehodnotit svůj dosavadní pohled na svět. „Najednou to nebylo přežívání. Ale objevování, rozvíjení, rozkvétání.“ 

Puls působí jako transformační zážitek převedený do podoby hudebního alba. Kittchen už před časem symbolicky sundal kuchařskou masku, ale teprve deska Puls zní jako absolutní odhalení sebe sama. 

Jak zní vrchol desky, skladba Za sebe? Jak se na desce podepsal producent a člen kapely Ondřej Mikula aka Aid Kid? A kde má Puls největší nedostatek? Poslechněte si recenzi Jonáše Zbořila na čtvrtou řadovku kuchaře Kittchena. 

 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.