Přestavovat staré baráky? Můžu a chci to doporučit, říká architekt Petr Šindelář

19. říjen 2020

V Česku jsou tisíce dílen, starých továrniček a dalších průmyslových objektů, které už neslouží svému původnímu účelu. Ale jde jim vrátit život.  To dokazuje nový obchod s koly – a také atrakce Radotína.

Ski Bike Centrum je největší cykloobchod v Praze, součástí objektu je i sál a restaurace. Přestavbu projektoval architekt Petr Šindelář ze studia Vllnna, který byl hostem tohoto Bourání.

Mluvili jsme nejdřív o téhle továrně v pražské čtvrti Radotín. Takzvanou Vindyšovku založil zřejmě v roce 1910 Josef Vindyš a vyrábělo se tu tělocvičné nářadí, mimo jiné pro sokolstvo. O sto let později to byl zpustlý nádražní brownfield, kde se hromadily nepotřebné věci, vraky, sídlilo tam pár lokálních firem. „Ty budovy vypadaly žalostně,“ vzpomíná Petr Šindelář na svůj první dojem.

Přestavbu Vindyšovky v Radotíně projektoval architekt Petr Šindelář ze studia Vllnna

Haly byly zchátralé a poškozené špatně odvedenou dešťovou vodou, staré stavby byly navíc ještě oblepené spoustou pozdějších přístaveb. I když to tak vůbec nevypadalo, radotínský obchodník s koly Lukáš Princ se ale rozhodl, že právě tohle bude jeho nový obchod. „Věděli jsme, že to musíme celé očistit od vrstev a nánosů,“ říká Petr Šindelář.

Ve Vindyšovce je největší cykloobchod v Praze, součástí objektu je i sál a restaurace

Povedlo se to, krása průmyslových hal vynikla, zároveň už rok slouží současnému provozu. „Můžu a chci to doporučit,“ říká Petr Šindelář. Podle něj je důležité zachovávat stopy historie. Město, kde jsou vrstvy různého stáří, má svou logiku, je čitelné. „Člověk se tam cítí lépe než v úplně nových čtvrtích,“ říká Petr Šindelář.

A jelikož začíná saunovací sezona, přišla řeč také na sauny. Petr Šindelář vyvíjí stavební systém, z nějž se dá sauna jednoduše postavit. Stavbu vyprojektuje, jednotlivé díly se vyrobí v dílně a na místě se jenom smontují.

Petr Šindelář vyvíjí stavební systém, z nějž se dá sauna jednoduše postavit

Teď tímhle způsobem zkouší stavět i domy na bydlení. „Je mi líto lidí, kteří se ocitnou v procesu výstavby. Nemají s tím zkušenosti, stavební firma nefunguje, navyšuje se rozpočet…,“ říká Petr Šindelář. Chtěl by lidem nabídnout možnost „stavět bez nervů“. A přitom si pořídit bydlení na míru z přírodních materiálů.

Wikipedie zná Petra Šindeláře ne jako architekta, ale jako snowboardistu – vícenásobného mistra republiky a olympionika. Přišla řeč tedy také na to, jaké to bylo na olympiádě ve Vancouveru. A objasnili jsme i to, proč se jeho studio jmenuje Vllnna, a ne prostě vlna.

S architektem Petrem Šindelářem o staré továrně, jejím novém životě, saunování a snowboardování.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.