Příběh Jana: Prošel si transplantací srdce a těžkým rozchodem. Vše se dá zvládnout, říká

26. duben 2021

„Když přístroj udělal chybu, tak jsem v nemocnici v úplném deliriu prosil, aby mě uspali,“ říká pro sérii Tvůj Balanc Jan Škrlant. Honza trpí od jedenácti let problémy se srdcem. Voperovali mu defibrilátor, který elektrickými impulzy srdce hlídal. Dostával elektrické šoky z vnitřku vlastního těla, ne vždy přístroj fungoval dobře. Nakonec musel na transplantaci dříve, než lékaři předpokládali. Dnes má dceru a myslí si, že vše se dá překonat.

„Začal jsem si uvědomovat, že záleží na tom, jak žiji život. Abych kdykoliv nemusel litovat, že jsem něco promarnil.“ Honzovy problémy se v čase stupňovaly. Kvůli nemocnému srdci, arytmii a tachykardii byl 5x na operaci, 15x pod narkózou a zažil tři výměny defibrilátoru. Jednoho dne mu řekli, že příště z nemocnice bez nového srdce nevyjde. Vyšel, a to s dívčím srdcem. Jak sám říká, je drobný, a proto se pro něj brzo našla dárkyně, nepotřeboval srdce stejných parametrů jako průměrný muž jeho věku.

„V Česku se neříká, kdo byl dárce, ale i pro doktory to bylo kuriózní, tak mi to prozradili.“ Honza si myslel, že když v životě přežil útrapy se srdcem v pubertě a v rané dospělosti, tak už pro něj nic nebude problém. Ale ukázalo se, že spousta jeho témat musela jít kvůli zdraví stranou. Měl problémy s návratem do normálního života, zapadnout, v práci, se stresem, zažíval úzkosti. Rozchod se svou přítelkyní, se kterou má dceru, považuje za jednu z nejtěžších věcí v životě.

Čtěte také

„Konec vztahu byl pro mě psychicky mnohem náročnější než transplantace srdce.“ Právě po rozchodu narazil Honza na podcast Radia Wave Balanc a zjistil, že se musí podívat do sebe a zjistit, čím si sám komplikuje život. Mluvil o tom, že byl na vztahu závislý, také o stresu z práce, který nezvládal. Pomohlo mu, že slyšel o příbězích a problémech ostatních. Pomohlo mu nepřipadat si odlišný a uvědomit si, v čem chce na sobě pracovat.  

„Nebojte se řešit své problémy, vše se dá zvládnout. Neplýtvejte svým časem, ať to má pro vás smysl. Až jednou budete končit a ohlédnete se, na co budete chtít vzpomínat?“ předává sympatický mladý kluk své poselství, které si můžete poslechnout celé.

Pusťte si celý příběh Jana, kterému museli transplantovat srdce, o přístroji, který mu připravil mnoho utrpení, a o tom, co považuje za naplněný život.

Tvůj Balanc je speciální série podcastu Balanc, který se věnuje seberozvoji a duševnímu zdraví. Doplňková série nabízí příběhy pěti jeho posluchačů a posluchaček, které pořad inspiroval k životní změně. Uslyšíte o transplantaci srdce, nevidomé dívce, závislosti na gamblingu a marihuaně, o vysoké citlivosti a o náročných partnerských vztazích.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.