Proč něco dělá? Proč jen nevypadá? Jak Linda Bartošová utekla ze stereotypu missek

12. říjen 2018
Rozhovor VR a MM

Jaká jsou zažitá očekávání spojená se soutěžemi krásy? O tom se přesvědčila Linda Bartošová, když se po účasti na Miss World místo modelingu rozhodla pro vysokou školu a seriózní novinářskou práci. Bulvár na ní tehdy nenechal nit suchou, ale dnes už je situace jiná. Jak se jí podařilo uhájit vlastní cestu?

„Měla jsem pocit, že musím dokazovat, že na to mám. Nemůžu vědět, jestli to tak vnímali i ostatní. Ale je fakt, že občas jsem cítila pohrdání, hlavně ze strany žen. Snažila jsem se pracovat, jak nejlíp umím, to byla moje jediná zbraň,“ popisuje své mediální začátky po účasti v České Miss Linda Bartošová.

Bulvár tehdy psal, jaká je škoda, že se „neživíš vlastním tělem“. Kritizoval, že místo toho, abys „dělala všem radost“ svým vzhledem, se chceš věnovat intelektuální práci. Teď už se ale situace začíná měnit, čím to podle tebe je?

Možná je to tím, že už jsem starší. A také se mi podařilo vyprofilovat jako novinářka. I bulvár musel nakonec zaktualizovat systém, protože už několik let dělám něco jiného. Nálepka „sexy kočička“, kterou mi před pár lety dali, už ke mně prostě nesedí.

Působíš jako zdravě sebevědomý člověk, jak zvládáš souboj se stresem a veřejnou prezentací na obrazovce?

Jsem poměrně silný individualista. Mám sice ráda lidi, ale zabavím se dobře i sama. Můj psychický svět není příliš závislý na druhých. Jakákoliv práce, při které je člověk hodně veřejně exponovaný, je podle mě o sebekontrole a občas i o přetvařování. Myslím, že v tom, co ve zpravodajství dělám, není prostor na to, ukazovat slabost a nervozitu. Snažím se vždycky odvést skvělou práci a být silná, i když mám třeba ten nejhorší den a nejraději bych někam zalezla.

Linda Bartošová je česká novinářka a moderátorka. Aktuálně působí v zahraniční redakci České televize. Pro práci novinářky se rozhodla během studia na gymnáziu v Pardubicích. Jako stážistka místního deníku pracovala na reportáži o lokálním kole České Miss a pořadatelé soutěže jí doporučili, aby se sama také přihlásila. Výzvu přijala a v roce 2012 se v 18 letech umístila na druhém místě v České Miss. Z této pozice byla vyslaná jako česká reprezentantka na Miss World do Číny. Po zkušenosti se světem soutěží krásy a modelingu se rozhodla vrátit k novinářství a začala studovat žurnalistiku na Univerzitě Karlově. Podařilo se jí získat příležitost v České televizi, kde se během pěti let vypracovala na redaktorku a moderátorku pořadu Horizont, víkendových zpráv a Studia 6.

Jsi ještě někdy nervózní?

U čtení zpráv ne, tam máme oporu ve čtecím zařízení i v papírech před sebou. Při živých vstupech zvenku jsem ale nervózní vždycky, o tom by kameramani mohli povídat. Je to pro mě velký adrenalin, i proto, že je nedělám moc často. Není k tomu tolik příležitostí, protože události mimo republiku většinou pokrývají zahraniční zpravodajové přímo na místě.

S čím Linda v osmnácti do České Miss šla a jak ustála následný nápor bulváru? Jakou nejbizarnější nabídku práce v souvislosti se soutěží krásy dostala? Jakou zásadní radu jí při studiu žurnalistiky dal Václav Moravec? Co ji baví na práci v ČT a jakou komerční televizi odmítla?

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.