Projekt, který vyčnívá v metalovém lese: Botanist se vrací s koncepční deskou o fotosyntéze

2. září 2020

Za americkou kapelou Botanist stojí hudebník Roberto Martinelli, který přijal umělecký pseudonym Otrebor a vydal se nejen v kontextu metalu neobvyklou cestou. Jak už název jeho kapely napovídá, Botanist mají blízko k přírodě, respektive flóře – a právě jí zasvětili celou svou tvorbu. Tu 30. října rozšíří nové album Photosynthesis.

Deska bude věnována titulnímu procesu fotosyntézy, což je téma, jaké bychom v black metalu čekali jen stěží, na druhou stranu nejsou Botanist jedinou metalovou kapelou, která razí ekologickou agendu. Na podobnou notu hrají jejich krajané Wolves in the Throne Room, myšlenku zodpovědného chování k přírodě hlasitě propagují i hvězdy z kapely Gojira. Botanist nicméně nahlíží svět jinak: z perspektivy vědce, kterého pozorování likvidace přírody dovedlo až k šílenství.

Album vznikalo v nové sestavě, která se v průběhu let kolem Roberta Martinelliho vždy točila, o mix se postaral věhlasný producent Dan Swanö, který zásadním způsobem formoval zvuk severského metalu minulých dekád. A jeho přínos je na albu znát – stejně jako vklad nových členů, kteří zvuk kapely posunuli k náročnějším, pokroucenějším motivům, které z něj dělají místy nervní, ale tím dráždivější poslech.

Botanist

Novinky, živáky i „tajné“ tracky – poslechněte si, které kapely tento týden postaví Modeláři do řady, aby z nich poskládali model nečekaných souvislostí.

PLAYLIST:

Emma Ruth Rundle & Thou – Ancestral Recall
Game – Trwoga
Botanist – Water
Hey Colossus – Memory Gore
Envy – Lies and Release from Silence
Lifetime – Background
Gnod – Live at Supersonic 2012

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.