Prolomit vlny: Nové trendy ve svatořečení

17. říjen 2013

Kolem papeže Františka je od počátku jeho služby docela veselo. Nevadí mu jezdit hromadnou dopravou, často telefonuje a píše svým fanouškům, pustil se do zápasu s byrokratickou hydrou a odmítá se donekonečna hádat o antikoncepci a homosexualitě s tím, že jsou na světě důležitější věci.

I v momentě, kdy mu italská státní mincovna vyrazila vadné peníze (místo „IESUS“ na nich bylo „LESUS“), můžeme spatřovat jistou symboliku – překlep by se četl nachlup stejně jako latinské slovo „poškozený, vadný“.

Posledním zajímavým nápadem papeže (a kanonizační komise), realizovaným možná také se záměrem napravit vlastní pochroumanou církev, je svatořečit příští rok svoje dva předchůdce: Jana XXIII. a Jana Pavla II. Karol Wojtyla je veřejnosti celkem dobře znám, i když málokomu dochází, že jeho pontifikát výrazně umožnil comeback konzervativnější vlny v čele s Benediktem XVI. (takže to zřejmě nebyl jen příjemný chlapík, co rád cestuje a fandí Liverpool FC). Mnohem zajímavější je ale Jan XXIII., na kterého se mimo římskokatolický svět už trochu zapomnělo.

Iniciátor II. vatikánského koncilu, který proslul ekumenickými snahami, humorem bez potentátské křeče a tajnými útěky z Vatikánu, zůstává i 50 let po smrti jednou z nejsvětlejších postav římskokatolické církve 20. století. Nebýt jeho, zůstali by pro katolíky členové ostatních církví jen občany druhého řádu a heretiky – a o nějakém mezináboženském dialogu by ze strany Říma už vůbec nemohla být řeč. O jeho významu vypovídá možná nejvíce to, jak se k němu stavěli odpůrci. „Církev bude potřebovat padesát let, aby se vzpamatovala z bludů Jana XXIII.,“ nechal se tehdy slyšet janovský arcibiskup Giuseppe Siri. S papežem Františkem možná nadchází doba, kdy se tato instituce na takzvané bludy papeže, od kterého nikdo nic nečekal, konečně pořádně rozvzpomene.

Jsem optimista. Proto vnímám toto kanonizační snažení jako další pootočení kormidla směrem k reformnímu hnutí v největší křesťanské denominaci. Kdyby tímto směrem římskokatolická církev vyrazila skutečně naplno, mělo by to pozitivní vliv na všechny ostatní. A tím zdaleka nemyslím jenom věřící.

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.