Prolomit vlny o Bertě Cáceres: Zemřela, protože chránila půdu a řeky své země

9. březen 2016

Je tomu jen necelý rok, kdy honduraská aktivistka Berta Cáceres v San Francisku přebírala Goldmanovu cenu, nejprestižnější mezinárodní ocenění v oblasti ochrany životního prostředí. V řeči, kterou tehdy pronesla, cenu symbolicky věnovala i těm, kdo v boji za ochranu přírodních zdrojů položili život. 3. března, den před třiačtyřicátými narozeninami, byla Cáceres ve svém domě zavražděna dosud neznámými útočníky.

Jméno Berty Cáceres je pevně spojeno s obranou práv honduraských kmenů na půdu, sebeurčení a zdravé životní prostředí. Nejvíc je ale svázáno s bojem kmene Lenca proti stavbě přehrady Agua Zarca. Ta je jedním z desítek developerských projektů, které v Hondurasu vyrašily po převratu v roce 2009 a staly se závažnou hrozbou pro domorodé komunity i životní prostředí. Plánovaná výstavba obrovského vodního díla na řece Gualcarque by patrně odřízla několik set lidí z kmene Lenca od zdrojů vody, jídla a léků. Kromě toho narušuje posvátné území místních obyvatel, silně spjatých s lokální přírodou. Cáceres se společně se svou organizací COPINH (Národní výbor lidových a domorodých organizací Hondurasu) pokoušela od roku 2006 projekt zastavit, a to jak lobbingem a legislativními nástroji, tak organizováním občanské neposlušnosti. Od roku 2013 úspěšně vedla víc než rok trvající řetězové blokády znemožňující těžkým strojům dostat se na staveniště. Ty mimo jiné přispěly i k tomu, že z projektu odstoupila světově největší společnost budující přehrady – čínský státní podnik Synohydro.

Během protestů čelili lidé z kmene Lenca útokům ozbrojených skupin najatých developerskou společností i státních ozbrojených složek. Jeden z domorodých vůdců Tomas Garcia byl v červnu 2013 zastřelen příslušníkem armády během poklidného protestu před kanceláří developera a další aktivisté byli údajně napadáni mačetami, unášeni a mučeni. Porušování lidských práv bylo nakonec jedním z důvodů, proč z projektu vycouvala i Mezinárodní finanční korporace patřící do skupiny Světové banky.

02632598.jpeg

Už v roce 2013, kdy byl zabit Tomas Garcia, se Berta Cáceres v rozhovoru s novinářkou Ninou Lakhani svěřila s obavami o svůj život. Kvůli svým aktivitám se stala tváří boje původního obyvatelstva proti korporacím a podle svých slov kvůli tomu byla na špičce žebříčku nepohodlných osob v Hondurasu. Nakonec ji bezpečnostní důvody dovedly dokonce k dlouhodobému odloučení od jejích čtyř dětí. V souvislosti s dalšími protesty proti společnosti DESA, stojící za projektem přehrady Agua Zarca, v posledních týdnech eskalovaly i výhružky proti její osobě. Cáceres však ze svých aktivit neustoupila a dál byla klíčovou osobou protestů. Nedávno se kvůli bezpečnosti přestěhovala do města La Esperanza. Tam však byla minulý týden zavražděna.

Podle prvních zpráv honduraské policie se Berta Cáceres stala obětí ozbrojeného vloupání, během kterého ji zasáhly čtyři výstřely. Rodina zavražděné se však domnívá, že šlo o plánovaný útok v reakci na dlouhodobé aktivity proti stavbě přehrad, ilegální těžbě dřeva a intenzivnímu zemědělství, jimž se věnovala. Při incidentu byl postřelen i mexický lidskoprávní aktivista Gustavo Castro Soto.

Honduraský prezident Orlando Hernández se nechal slyšet, že kvůli této vraždě budou „truchlit všichni Hondurasané“. Jeho výrok však nesklidil jen souhlas. Ozvaly se také kritické hlasy, které upozorňují, že už loni Interamerická komise pro lidská práva vyzvala vládu Hondurasu k přijetí opatření zajišťujících bezpečnost Berty Cáceres. Totéž v listopadu zopakovala zvláštní reportérka OSN pro domorodá práva Victoria Tauli-Corpuz. Přesto honduraská policie nedokázala vraždě zabránit. Zdá se, že kritika silně rezonuje částí honduraské společnosti. V den vraždy propukly na honduraské univerzitě střety mezi policií a studenty rozhořčenými selháním policie. Sobotní pohřeb pak do ulic La Esperanza přivedl tisíce lidí. „Má matka zemřela, protože chránila půdu a řeky své země,“ řekla na pohřbu dcera zemřelé Olivia Cáceres.

Tragický případ Berty Cáceres je pouhou špičkou ledovce. Podle organizace Global Witness bylo v Hondurasu mezi roky 2010 a 2014 zabito nejméně 101 občanských aktivistů. Podle stejné organizace došlo na celém světě od roku 2002 k minimálně 1000 případů politicky motivovaných vražd ochránců lidských práv a životního prostředí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.