Prolomit vlny: Okupovaní Occupy

3. leden 2013

Z vlny amerických protestů Occupy se celosvětový fenomén revolty proti kapitalismu už nestane, nově zveřejněné informace o pozadí zásahů proti protestujícím jsou ale i tak poučné. Nebo ne? Dozvíte se od Roberta Candry.

Trochu ve stínu vánočních svátků a oslav konce roku otiskl britský deník The Guardian článek americké spisovatelky a aktivistky Naomi Wolfové o účasti americké FBI a soukromých subjektů na komplotu proti protestnímu hnutí Occupy Wall Street. Sama Wolfová byla v říjnu 2011 při protestech v New Yorku krátce zatčena. Když měsíc poté psala o předem připraveném a tajnou službou a starosty měst koordinovaném zásahu proti demonstrantům, její kritici ji šmahem řadili k obětem konspiračních teorií.

Nově zveřejněné dokumenty FBI teď ukazují, že sofistikovaný státně-korporátní aparát zdaleka není pouze nepříjemnou paranoidní vizí. Podle Wolfové je jasné, že na potlačování protestů hnutí Occupy se podílela nejen americká tajná služba, protiteroristický Department of Homeland Security a policie, ale i zástupci bankovního a burzovního sektoru, proti kterým byly protestní akce hlavně namířeny. Dokumenty dokládají, že FBI od začátku operovala s nenásilným hnutím Occupy jako s teroristickou hrozbou. Organizátory měsíce sledovaly protiteroristické útvary, univerzitní policie šmírovala studenty z Occupy a informace předávala FBI, tajná služba se scházela s newyorskými bankéři a makléři z Wall Street, probírala s nimi informace nasbírané soukromými bezpečnostními agenturami a předkládala jim plány protestů proti jejich firmám.

Značně depresivním čtením se můžete v případě zájmu probrat sami na stránkách neziskovky The Partnership for Civil Justice Fund. Článek Naomi Wolfové si během pár dní doporučily desítky tisíc lidí na sociálních sítích. Všeobecné zděšení nad tím, že zdánlivé paranoidní představy radikálů jsou vlastně celkem věrným popisem skutečnosti, je ale dost naivní. Takhle to totiž ve Spojených státech fungovalo vždycky. Stačí se ohlédnout, jak američtí průmyslníci ještě v minulém (ano, myslím dvacáté) století hájili své zisky při nesčetných stávkách dělníků za únosné pracovní podmínky. Najímali si soukromé detektivní agentury, aby na stávkující střílely, vyžadovali si na úřadech zásahy státních i federálních vojenských jednotek, kterých se jim ochotně dostávalo. Organizátoři stávek byli odsuzováni k vysokým i nejvyšším trestům ve sporných či vykonstruovaných případech, vznikaly účelové zákony, které sloužily k plošné diskriminaci nepohodlných, jen se nestrašilo terorismem, ale hrálo třeba na patriotickou strunku.

02448198.jpeg

Nehledě na to, že celé dějiny USA mají sociálně-rasově-genderovou nespravedlnost jaksi přímo v genech. Úzká skupina bohatých bílých mužů se pomocí legislativy, soudů i přímého napojení byznysu na politiku snažila udržet si své exkluzivní mocenské postavení od samých počátků. A současné metody nejsou zdaleka nic nového. Vítejte v zemi svobody a nekonečných možností. Doporučená četba: Dějiny lidu Spojených států amerických od Howarda Zinna.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.