Prolomit vlny Petry Hůlové: K násilnostem migrantů v Kolíně nad Rýnem

14. leden 2016

V rámci silvestrovských oslav došlo v Kolíně nad Rýnem, Hamburku a několika dalších městech v Německu k hromadným útokům na ženy. Významnou měrou se na skupinovém násilí, sexuálním i loupežném, podíleli migranti. Tolik fakta.

Násilí vůči ženám je zlo. Sexuální násilí vůči ženám je zlo. Tečka a laskavě alespoň minutu ticha a soucitu s oběťmi, než začneme generovat svá „ale“.

Sexuální obtěžování jsem zažila, když mi bylo dvanáct. Stalo se to u nás v baráku. Nedošlo na nejhorší, ale ten zážitek se mi vpálil do mozku a navždy tam zůstane. Jiná situace, jiný kontext, ale identický princip. Bezbranná žena nebo dívka je ponížena silnějším. Hnus.

Jakkoli v posledním dílu Star Wars bojuje superhrdinka Rey s temným rytířem Kylo Renem jako se sobě rovným a feministky jásají, o jaký jde průlom v kinematografii, ženy jsou a budou fyzicky slabší a nehledě na zmatek v evropských hodnotách, pokud se neshodneme na tom, že mezi ně patří nepřípustnost násilí proti ženám, můžeme to rovnou zabalit.

Čtěte také

Pokud budeme takové násilí relativizovat, doporučením starostky Kolína nad Rýnem „držet se od neznámých na délku paže“ to nekončí. Logicky následuje dobře míněná rada ženám nevycházet ve večerních hodinách a „neprovokovat krátkými rukávy“.

03543557.jpeg

Jestliže se chceme držet hesla „nesuďme lidi jinak jen proto, že jsou odjinud“, buďme důslední. Pokud někdo kolínské útoky relativizuje s poukazem na to, že násilí na ženách se dopouští i Němci či Češi na těch „svých“, reagoval by identicky v případě hromadného násilí „bílých“ mužů vůči Syřankám kdesi v Sýrii? Řekl by, však Syřani ženy beztak znásilňují, takže se nejedná o nic mimořádného?

A co ony ženy? Zajímají někoho oběti? Ano, velmi. U nás jistě nácky a extrémní pravici. Islamofobové nad kolínskými událostmi slintají blahem, násilnosti migrantů jim hrají do karet. Začínají se bát i lidé, kteří se dřív nebáli, jejich další potenciální voliči. V Německu vyšly do ulic feministky. Jaký je postoj těch českých?

Čtěte také

Bude se za mé bezpečí jako ženy brát v mé vlastní společnosti především odporný nácek, sám dost pravděpodobně z duše sexista? – Ptám se s předstihem a spíš za Evropu než za Čechy.
A bude jedinou alternativní odpovědí vyhýbavé mlčení nebo odpověď: „Ano, ale my jsme se k migrantům taky nechovali hezky, tak se není čemu divit.“?

Postavit se ke kolínským událostem čelem přece neznamená nutně revizi proimigrantské rétoriky, a tedy přiznání vlastní chyby, špatného odhadu, naivního hurá idealismu. Chyba se stala s jistotou jen na straně nepřipravené, neakceschopné, liknavé a tutlající kolínské policie. Nikoli nutně na straně vítající Merkelové. A i kdyby, tohle je dálnice a vrátit zpět se nelze, a tedy buďme konstruktivní. Jednoduše se snažme situace lépe předvídat, připravit se na ně. O nic jiného nejde. Legislativu umožňující snadné vyhoštění pachatelů trestného činu, přestože jim v jejich zemi hrozí nebezpečí, už měla mít Merkelová na stole, ne, že se na ní teprve teď začne pracovat. Kdyby na ní ovšem začala dělat s předstihem, neschytala by to, že je ošklivě předsudečná? Se zlou by se možná v Německu u mnohých potázal i ten, kdo by předem horoval za posílenou policii na silvestra a argumentoval možností hromadných násilností.

03547582.jpeg

Násilníků je mezi migranty jistě menšina. Otázkou zůstává, zda je menšina taky těch, kteří si myslí, že žena si obecně zaslouží stejnou úctu jako muž a ve společnosti jí patří stejně silné slovo. O tom si troufám pochybovat. Každopádně my sami musíme mít jasno v tom, zda je postoj, jenž ženu nebere za rovnocenného partnera, v naší společnosti jedním z palety možných, anebo jednoduše netolerovatelný.

Komentář vyjadřuje názory autorky. Petra Hůlová je externí spolupracovnice Radia Wave.

autor: Petra Hůlová
Spustit audio