Prolomit vlny: Suomi rocks!

13. říjen 2011

Média nedávno přinesla inspirativní zprávu, která – jako mnoho dalších – přichází z chladného Severu. Zhruba padesátka finských poslanců a jejich asistentů se totiž rozhodla založit si „rockový klub“.

Nejde přitom o to, že by v suterénu finského parlamentu měl své sonické ataky předvádět třeba vandal Mika Vainio nebo jiný zástupce místní hudební alternativy, zatímco zákonodárci by s kelímky piva v rukou pokřikovali finský ekvivalent „Hobluj!“.

Cílem klubu, který založila Silvia Modigová z Levicového svazu Finska, je prý lepší porozumění poslanců hudbě a potažmo mladým. Klub chce společně navštěvovat rockové koncerty a setkávat se s muzikanty, producenty a dalšími zástupci hudební branže. Své poznatky by měli posléze poslanci využít třeba v chystaných návrzích zákonů.

Tomu by se chtělo zatleskat. Obzvlášť když zmíněná poslankyně Modigová veřejně prohlašuje, že mladí lidé musí mít možnost dělat aktivně hudbu, k čemuž (světe div se) potřebují například zkušebny. Toho se v Čechách asi nedočkáme.

Tahle záviděníhodná severská idylka má jen drobnou kosmetickou vadu. Víte, jaká měla být podle agenturních zpráv první aktivita rockerského poslaneckého klubu? Návštěva koncertu Apocalyptiky. Takže vážené finské poslankyně, vážení finští poslanci, příště se předem radši poraďte s Alešem Stuchlým. Expert Radia Wave na severskou scénu vám jistě doporučí nějaký víc stimulující zážitek.



autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka