Prolomit vlny: Triumf Božího Nepřizpůsobivého

5. duben 2012

Každý rok se snažím znova přemýšlet nad obsahem Velikonoc. A nejde mi ani tolik o vejce, pomlázky a zajíce, ale o aktualizaci událostí, co se staly v jednom koutě římského impéria někdy kolem roku 33.

Je to kolosální fail jednoho náboženského provokatéra, justiční vražda originálního divotvůrce a myslitele, nebo máme uvěřit obrazům ze středověku, kde je chlapík z Nazareta ve všech okamžicích podáván jako triumfující sympaťák? I když jede do Jeruzaléma na oslu (místo toho aby jako Král králů seděl aspoň na nějakém slušném koni). I když se potlouká po kraji s bandou vesnických buranů. I když večeří s pochybnými existencemi včetně holek z ulice. Sakrální umění je povznášející, ale s těmi přimalovanými svatozářemi nám občas uniká, že všechny přelomové události se děly v celkem všedních reáliích, možná až trapně obyčejných.

Jak to tak bývá, velikonoční pravda leží někde mimo všechny myslitelné extrémní výklady. Letos jsem měl příležitost si o tom důkladně popovídat s Honzou Škrobem a Jakubem Ortem v rámci prvního dílu pořadu Hergot!. Zasáhla mě Honzova skromnost při náhledu na událost Vzkříšení: když se s Ježíšem setkáte v osobním životě, přestanete sami sebe mučit pátráním po tom, JAK se to seběhlo. Stačí vám, ŽE se to stalo. Musím vždycky včas přestat s vysvětlováním tohoto prazvláštního vítězství, abych si onu událost mohl pořádně užít.
Moje Velikonoce jsou o triumfu Božího Nepřizpůsobivého.

02532116.jpeg
autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.