Proti prvoplánovým oslavám demokracie. Odkud a kam kráčí satirický karnevalový průvod Sametové posvícení?

18. listopad 2019

Letošní připomínka sametové revoluce přivedla do ulic opět mnoho lidí. Někteří slavili, někteří událost třicetiletého výročí využili k demonstrativní kritice současných poměrů. Jakou pozici k převratu z roku 1989 a dnešku zaujímá satirický karnevalový průvod Sametové posvícení? Nejen o demokracii, ale i o rituálech jsme se v Hergot!u bavili s Martinem Pehalem z Ústavu filosofie a religionistiky FF UK, jedním ze spoluorganizátorů tohoto dnes již tradičního průvodu.

Sametové posvícení je projekt iniciativy Fór_um, která byla založena v září 2012 s cílem podporovat využívání satirických a divadelních prvků ve veřejném prostoru. Průvod, který tvoří různé občanské iniciativy, školy a spolky, vyráží každoročně 17. listopadu do pražských ulic, aby se vyjádřil k závažným současným problémům. Jako prostředky využívá nadsázku, masky a kostýmy. Jelikož na počátku vzniku Sametového posvícení stálo mnoho lidí, kteří se znali ze studií religionistiky, mohli tak jeho spoluzakladatelé vnést do tohoto projektu i znalosti ze svého studijního oboru.

„Humor je skutečně důležitá součást i velice tradičních rituálů,“ říká Martin Pehal. „Je využíván i v náboženských rituálech. Ukazuje omezenost řádu, který my velmi často máme tendenci považovat za samozřejmý, za věčně daný a věčně platný. Zapomínáme reflektovat to, že je problematický. Třeba v jednom africkém kmeni, když jsou mladí chlapci iniciováni do dospělosti, tak se v jednu chvíli potkají s duchem předků. Je to strašně děsivé. A skončí to tak, že ti starší jim ukážou, že to není žádný reálný duch předků, ale je to kupa větví, na kterých je nasazená maska. Končí to hurónským smíchem.“

Na možnou výtku, že Sametové posvícení listopadový svátek znevažuje, reaguje Martin Pehal upozorněním, že satira není zesměšňování. Kritický rozměr průvodu vysvětluje slovy: „I dobré věci, které se dějí, velmi často jdou ruku v ruce s nějakými negativními aspekty, které od nich nemůžeme odtrhnout. Nám právě přišlo, že takovéto prvoplánové oslavování, že demokracie je skvělá, je vlastně pouze jedna část té pravdy. Ona demokracie je skvělá, ale ona je problematická. Je umolousaná, je pomalá, je třeba neustále vychytávat mouchy, které nám tam lezou. Hrozně často je to frustrující. Satira dokáže tuto frustraci upustit, ale dokáže jí i transformovat v nějakou kreativní formu.“

Jak chápe religionistika rituál a jak se toto pochopení překrývá se Sametovým posvícením? Jak Martin Pehal osobně prožívá Sametové posvícení? Co vyjadřuje motto letošního průvodu – Ulítly ti včele? Má průvod nějaké politické cíle? Pokud chcete vědět víc, pusťte si celý Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.