Průmyslová designérka Tereza Vacková: Jako první se ptám, proč a pro koho má produkt vzniknout

13. květen 2019

„Výuka designu v českých podmínkách je hodně zaměřena na estetiku… Jako první se klade otázka, co budeme tvořit. Potom jak to budeme tvořit. A až na závěr jsme se ptali, proč to budeme tvořit. Podle mě by to mělo být obráceně, jako první bychom se měli ptát, proč a pro koho budeme něco dělat,“ říká designérka Tereza Vacková.

Otázka, jakou formu by výsledný produkt měl mít, by podle studentky průmyslového designu měla přijít až jako poslední, protože naprosto klíčové je podle ní nejprve pochopit potřeby koncového uživatele případného produktu.

A právě tenhle postup uplatnila Tereza Vacková při zpracování své bakalářské práce. Věděla, že chce vytvořit něco, co by pomohlo nevidomým. Na základě spolupráce a rozhovorů s nimi jí pak vykrystalizovala idea produktu, který by jim mohl zjednodušit život.

Nevidomí si mohou i díky českým univerzitám prohlédnout v Braillově písmu mapy téměř celé Evropy

Haptické mapy

Takzvané haptické mapy jim zpřístupní oblasti o rozloze přes 17 milionů kilometrů čtverečních nejen v Evropě, ale i v jejím blízkém okolí. Nevidomí si tak mohou v Braillově písmu zobrazit více než půl milionu měst a obcí.

Jde o návrh nákrčníku, který by dokázal snímat okolí svého nositele a také by ho přes aplikaci dokázal spojit s navigačním centrem nebo kontaktní osobou, která by mu následně pomohla s orientací.

I když za tento návrh získala Tereza Vacková ocenění na prestižní soutěži pro studenty designu Taiwan International Student Design Competition, jeho realizace zatím není moc pravděpodobná. Mimo jiné třeba proto, že by vývoj takového výrobku byl zřejmě technologicky a možná i finančně náročný. Tereza ale nelituje, že místo nákrčníku pro nevidomé nenavrhla třeba hezkou židli, byť by třeba v takovém případě měla větší šanci na realizaci svého návrhu v praxi.

Na jakém návrhu pracuje Tereza Vacková teď a čím se liší studium průmyslového designu v zahraničí? Poslechněte si celý rozhovor s mladou designérkou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.