Punk pokrokovosti. Výlet po epicentrech nezávislé a DIY hudby v současném Polsku

15. leden 2021

Polské punkové a DIY scéně jsme se ve Špíně už věnovali a pravidelně se tam vracíme i v rámci novinek. A protože se to na místním punkovém podloží jen hemží kapelami, na které bychom možná ani neměli šanci narazit, pozvali jsme si tentokrát do studia Pawla Adamiaka, aktivní postavu scény v Poznani, který se nedávno přestěhoval do Prahy. Ten si pro nás připravil velmi obsáhlý playlist, aby nám vytvořil vhled do dění v polském punku za loňský rok.

V prvním díle o polské punkové scéně jsme to vzali poměrně zeširoka a začali naši pouť už v 80. letech, kdy působila kapela Siekiera a jezdilo se na festival v Jaroczyně. Tehdy byla místní scéna v lecčem průkopnická, a tak nás pochopitelně zajímalo, jestli se nějaký spirit osmdesátek zachoval a přetrvává dodnes. Což potvrdila hned první kapela Hände z Varšavy, která tvoří právě v duchu post-punkového zvuku Siekiery.

Dalším podobným příkladem jsou například Jad, kteří jsou rozkročení mezi Varšavou a Gdyní. „Jad navazují na brutální hardcore-punkovou polskou klasiku z 80. let. Zpívají v polštině a navazují právě na atmosféru poloviny osmdesátek na festivalu v Jaroczyně a je to asi jedna z nejzajímavějších kapel, které v současnosti v Polsku působí,“ přiblížil nám Pawel, proč vybral právě Jad. Kromě post punku a přísného hardcore punku došlo i na pořádnou dávku neocrustu, a dokonce i po delším čase zazněl ve Špíně straight edge hardcore.

V poslední době podle Pawla nejvíce živá a aktivní scéna ve Varšavě, nicméně silná punková základna je například i v Gdyni nebo na Slezsku. Odtud pochází i mladá politická kapela Zawody hrající poctivý oldschoolový emocore. Nevynechali jsme ani Poznaň, kde se nachází jeden z nejstarších polských squatů Rozbrat. Z Poznaně pochází i sám Pawel a působí tam hned v několika kapelách – Løvte a Astrid Lindgren jsme si ve Špíně i pustili.

Která polská kapela se dostala do oficiálního soundtracku počítačové hry Cyberpunk 2077? Jak je na tom straight edge hardcore v Polsku a kde jsou jeho ohniska? Jak vznikla nahrávka Rozbrat Punx a jak moc je tento squat pro místní komunitu důležitý? Je polská DIY scéna homogenní nebo se do ní nějak promítají vlny emigrací ze sousedního Běloruska? Poslechněte si celou Špínu o současné polské nezávislé scéně!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.