Quest: Xbox pod kritickým drobnohledem a s nožem na krku. Zachrání ho červnová E3?

20. duben 2018

Xbox trápí exkluzivity. Respektive, hráče trápí nedostatek exkluzivních her na Xbox. Kam se zatoulaly? Na to hledáme odpověď v nejnovějším Questu. Kromě toho také hodnotíme nejnovější film podle počítačové hry – akční béčko Rampage: Ničitelé s The Rockem – a nezapomínáme ani na recenzi nového pohádkového JRPG Ni No Kuni 2.

Ale všechno popořádku. Microsoft má dlouhodobý problém – na jeho konzoli Xbox One nevycházejí tzv. first-party tituly, tedy takové hry, které by se objevily exkluzivně pouze tam. „Daly by se spočítat na prstech,“ vtipkuje hořce Jarda, který má svůj Xbox One rád. Titanfall, Forza Horizon 2, Quantum Break, Sunset Overdrive a Ori and the Blind Forest jsou hry, které vyšly exkluzivně pro Xbox One, ale konzoli samy neprodají. Na tento rok má pak Microsoft oznámené zatím jen tři exkluzivity – Sea of Thieves, State of Decay 2 a Crackdown 3 –, a žádná z nich není hra, o kterou by hráči jevili zájem ve velkém. „Xbox má ale silnou pozici ve službách, které nabízí. Za měsíční poplatek hráč dostane volný přístup ke katalogu her z několika generací,“ navrhuje věčný optimista Vojta. Xbox Game Pass a EA Access jsou fajn služby, které na konkurenční PS4 nejsou, a zachraňují tak sucho mezi exkluzivitami. Stačí to?

Nestačí, a proto se opakuje každoroční zaklínadlo – na E3 už Microsoft přece musí nějaké ty hry ukázat! Přeleštili jsme si křišťálové koule a věštíme, co Microsoft teda ukáže. Vojta tipuje Minecraft 2, Jarda vidí hry, které nevyvolají žádné nadšení. Další Halo, další Gears of War, další Forza, možná další Fable. Co myslíte vy?

My myslíme, že The Rock je náš oblíbený herec. Filmy s ním bývají dobré popcornové blbosti a ostatně i on sám tak nějak ve své kariéře k herním snímkům tíhne – Doom, Jumanji 2 a nově i Rampage. To je film na motivy dvacet let staré arkádovky, ve které tři obří zvířata ničí město. O tom prostě ta celá série je. Celovečerní zpracování však destrukci města odsouvá na konec filmu a řadí se tak po bok filmů podle her, které nechápou látku, z níž vycházejí. Gorila, vlk a krokodýl se díky blbému scénáři do města dostanou až po hodině, zatímco se do té doby řeší příběhové pozadí jejich obřího vzrůstu či motivace postav. Alespoň, že tam je ten The Rock jako klasicky šarmantní, jako správňácký a vtipný akční hrdina. Jestli se Rampage zapíše jako vrchol do jeho herecké kariéry, či ne, zjistíte jen při poslechu.

Nakonec jsme se podívali na nové japonské RPG Ni No Kuni 2, které vypadá jako ovladatelný anime film. Pohádková hra je možná na západní hráče trochu divná, ale stejně míří spíše na děti, které jsou schopny naivní příběh o světovém míru a šťastném království odpustit. Dospělejší hráči však budou mít problémy s nízkou obtížností, která ruší veškerou komplexitu, s níž by NNK2 jinak mohlo zabavit. „Stačí ti mačkat tlačítko a usekat příšery. Můžeš se snažit útokům uskočit, můžeš sesílat kouzla, můžeš se bránit, přepínat mezi zbraněmi, dělat superútoky, využívat vlastnosti skřítků, nebo dokonce stavět vlastní město a v něm si nechat ukovat nové zbraně. Ale nepotřebuješ to. Hra je tak jednoduchá, tak to dělat nemusíš a zbraně najdeš lepší po soubojích,“ shrnuje největší neduh hry Vojta.

Jako vždy se toho v Questu dozvíte ještě víc. Ale pro jistotu, aby vám žádný další Quest neunikl, nastavte si ve své podcastovací aplikaci odběr pořadu a mějte přehled o dění ve světě počítačových her.

autoři: Vojtěch Dřevíkovský , Jaromír Möwald
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka