Quest: Z nadšence kurátorem muzea. Herní historii si můžete užít i v Česku + dojmy z The Crew 2

27. červenec 2018

Nebyl by to Quest, kdyby nebyl nějakým způsobem speciální. V tom s pořadovým číslem 107 jsme se rozhodli zjistit, jaké to je otevírat retro herní muzeum. Přesně do toho se pustil náš host Čeněk Cibien, který ve svém muzeu v Kralupech nad Vltavou má tisíce exponátů herního hardwaru i softwaru. O tom se více dozvíte v rozhovoru. Kromě něj se ale dozvíte, co říkáme na hru The Crew 2, a s Lukášem Kuncem probíráme velké novinky ve vesmírné hře No Man’s Sky.

Čeněk Cibien rád sbírá staré počítače a staré hry, ale na rozdíl od tradičních sběratelů své kousky neschovává pod fólie, ale rád si s nimi hraje. S počítačovými hrami vyrostl a chtěl by staré kusy, ale i staré hry zachovat i pro další generace. Proto ve svém muzeu návštěvníkům umožňuje si starý hardware osahat a klasické hry si zahrát. „Před lety se to vyhazovalo, dávalo na sběrné dvory. Dnes toho litujeme, protože si chceme zavzpomínat na to, co jsme tenkrát hrávali,“ říká Čeněk, který založil muzeum Cibien’s Corner, kde má i pár světových unikátů. Návštěvníkům tak dává jedinečnou příležitost si zahrát opravdu vzácné klasické hry jako vlka chytajícího vejce Nu Pogodi v ruské kopii handheldu Game & Watch, původního Maria na NESu nebo třeba Prince of Persia na 386, kterého musí pamatovat snad každý český hráč.

Retro herní poklady mohou pro každého znamenat něco jiného. Pro Čeňka Cibiena to například znamená systém Sega Saturn, který je jeho nejoblíbenější. „Jsem strašně rád, že mi kamarád Petr Vochozka pomohl sehnat tu konzoli úplně novou, nerozbalenou, nehranou,“ chlubí se Čeněk novým úlovkem. Kromě toho v jeho TOP 10 najdeme i arkádu Vectrex, „3D helmu“ Virtua Boy nebo promo stojan na klasického Game Boye. „Především se mi líbí takové ty obskurity. Co na trhu neuspělo, to mám ze všeho nejradši,“ dodává s radostí. Zajímá-li vás historie herních systémů a her vůbec, určitě do muzea Cibien’s Corner zavítejte. Anebo ještě lépe, poslechněte si celý rozhovor v tomto Questu a až potom vyrazte do Kralup.

A nyní něco úplně jiného. The Crew 2 zní na papíře jako splněný sen fanoušků všeho rychlého a nablýskaného. Ubisoft v pokračování svých open-worldových závodů umožňuje hráčům se pustit do závodů po celé Americe v autech, letadlech a lodích, mezi kterými mohou při hraní volně přepínat. Velké ambice však na něco narazily a měsíc po vydání se o The Crew 2 moc nemluví. Proč? „Ta hra je strašně nudná,“ nabízí důvod Jarda, který má problémy se do hraní The Crew 2 donutit. Přitom na první pohled podobná Forza Horizon patří mezi jeho nejoblíbenější tituly. „Příběh zde není, jde jen o sbírání followerů za závody. Ani si neužiješ to cestování po Americe. Mezi závody je snazší se transportovat přes menu než mezi nimi jezdit. Na druhou stranu vypadá The Crew 2 fakt moc hezky,“ shrnuje tak nějak své dojmy Jarda. Objektivně, samozřejmě. Pro podrobnější informace si ale musíte celý Quest poslechnout. Celý!

Co si myslí Lukáš o novém zásadním updatu hry No Man’s Sky? Co je nejtěžší na otevření retro herního muzea? Co je pro Čechy typická herní nostalgie? To všechno a víc v novém Questu, tak honem stahujte, streamujte a poslouchejte!

autoři: Jaromír Möwald , Vojtěch Dřevíkovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka