Radian si dál suverénně vykračují cestou syrových hudebních architektů

25. říjen 2023

Rakouská trojice Radian spolu tvoří už dobrých třicet let – a na jejich hudbě to je poznat. I aktuální album Distorted Rooms spojuje tradičnější polohy s inovativními a hledačskými, paralely mezi touhle kapelou a elitními improvizátory The Necks nejsou náhodné. I tohle je totiž hudba, kterou pohání mimořádná tvůrčí synergie, jejímž výsledkem jsou nahrávky možná lehce akademické, ale v prvé řadě pestré a hravé.

Něco podobného se dá říct o dalším aktuálním releasu labelu Thrill Jockey – totiž novém albu německého projektu Black to Comm. I jeho protagonista Marc Richter skládá hudbu už pár desítek let, a když o ní hovoří jako o „audio okultismu“, dává to maximální smysl. Na vzletně nazvaném albu At Zeenath Parallel Heavens se znovu potkávají tradiční nástroje i elektronické modifikace, které sebou v Richterově podání organicky prostupují a vytváří chvílemi něžný, většinou ale podmanivě znepokojivý celek.

Známé tváře najdeme i v sestavě jihočeských metalistů Nāv, kterým brzy vyjde třetí album nazvané příhodně Trpte. V písni Vukojebina, kterou Modeláři představují v premiéře, snadno poznáme i mimořádný hlas Veroniky Zemanové. Její kapela Kalle na poslední desce Under the Black Moss o poznání potemněla.Pořád se to ale nemůže rovnat metalové temnotě Nāv, respektive Nod Nod, kteří brzy oslaví deset let od vydání debutové (a dosud jediné) desky.

Dobří holubi se vracejí – členové Amebix a Discharge do sestavy False Fed a muzikanti z Kowloon Walled City či Early Graves do Ex Everything. Modeláři představují novinky z Neurot Recordings a Thrill Jockey.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.