Radostí a tancem proti zvůli osudu. O chasidech s religionistou Pavlem Hoškem

19. březen 2023

Chasidé jsou dnes známí jako ortodoxní židovské hnutí. Z jakých kořenů ale vycházejí a jaká je jejich spiritualita? To v Hergot!u představil religionista a teolog Pavel Hošek, kterému loni vyšla kniha Chasidské příběhy s podtitulem Mezi židovskou mystikou a krásnou literaturou.

Chasidské hnutí vzniklo v 18. století ve východní Evropě. V důsledku dějinných událostí žijí dnes silné chasidské komunity v New Yorku a Jeruzalémě. „Chasidismus je hnutí lidové zbožnosti, spojené konkrétně s Ukrajinou,“ říká Pavel Hošek. Zakladatelem a duchovním otcem je Baal Šem Tov, který přišel s naukou, která povzbuzovala obyčejné lidi, kteří ji taky horlivě přijali. Chasidskou spiritualitu Pavel charakterizuje jako „vděčné přitakání daru života, i když je ten život velmi krušný.“

Jedním z nejzásadnějších témat chasidské spirituality je podle Pavla příroda. „Chasid se dívá na stromy, řeky a hory s jakousi vystupňovanou vnímavostí vůči slávě, která prostupuje vším stvořením.“ Pravnuk Baal Šem Tova Nachman z Braclavi dokonce věřil ve zvláštní sílu meditace v lese nebo na louce. „On byl přesvědčen, že jakmile člověk opustí město a ponoří se do náruče té živé přírody, tak to ohromně posiluje jeho modlitbu, tak se vlastně modlí jinak,“ říká Pavel.

Co si Pavel myslí o sektářské podobě chasidismu zobrazené například v seriálu Unorthodox? Jaké místo mají v chasidismu ženy? Čím je pro chasidy výjimečné vyprávění příběhů? A jak chasidismus ovlivnil přímo Pavlův život? Dozvíte se v Hergot!u.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.