Recyklace v NoD

12. prosinec 2011

V galerii NoD dnes večer proběhne vernisáž výstavy s názvem Recyklace. Kurátor Jiří Machalický, který byl spolu s umělcem Markem Medunou hostem Odpolední session, se snažil na výstavě ukázat co nejširší spektrum uměleckých přístupů k recyklaci.

V NoD tak můžete vidět třeba lehce absurdní liturgický objekt Tomáše Džadoně, který je vytvořen ze starého smaltovaného nádobí. Patrik Hábl pro výstavu vytvořil originální kazetový strop ze starých krabic a Jiří Černický se prezentuje víc konceptuálním dílem, ve kterém použil starou lednici. Marek Meduna nám v rozhovoru prozradil pár indicií ke svému artefaktu, což je jakýsi plánek celé výstavy, který vystavená díla posouvá do nových kontextů. V rámci rozhovoru jsme se kromě výstavy Recyklace dotkli i dnes často diskutované otázky (ne)srozumitelnosti současného umění široké veřejnosti.

Celkem je na výstavě Recyklace zastoupeno třináct umělců a umělkyň a jejich „recykláty“ si v NoD můžete prohlédnout do 15. ledna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.