Rentgen: Bratři Mašínové, nepokoje v Anglii, EkoInkubátor

30. květen 2014

Polovina srpna přinesla řadu témat, které rozvíjely mnohé debaty napříč českou společností. Tu už nedělí jen názor na šumavského kůrovce, ale své argumenty si opět vykládají odpůrci s obhájci činů bratří Mašínů.

13. srpna zemřel Ctirad Mašín. Spolu se svým bratrem Josefem stál v čele odbojové skupiny, která vedla ozbrojený boj proti komunistickému režimu. Česká společnost dnes na činy bratří Mašínových a jejich přátel nahlíží hodně černobíle. Část lidí je vnímá jako hrdiny, jiní jejich činy neuznávají. Kde je pravda se pokoušela zjistit Ivana Veselková.

Navzdory chladnému létu prožila Anglie na začátku srpna několik horkých nocí. Vše začalo smrtí údajného gangstera Marka Daggena po jednom policejním zásahu v Londýně. Hněv mladých Londýňanů se obrátil nejprve proti mužům zákona a poté i proti všem ostatním. Ulice zachvátilo násilí, vandalismus a rabování. Nepokoje se následně přesunuly i do dalších velkých anglických měst. Výsledkem je pět mrtvých, stovky zraněných a zatčených, zpustošené obchody a pocit, že Anglie už nikdy nebude tou tolerantní zemí, jak ji známe. Nad událostmi na britských ostrovech se společně s redaktorem Petrem Duškem zamýšlel politolog Pavel Barša z Ústavu mezinárodních vztahů.

Jste studenti? Jste podnikaví? Zajímá vás ekologie? Chcete spojit vše dohromady a vydělávat peníze v „zeleném byznysu“? Pokud jsou vaše odpovědi doposud kladné, jste na správné adrese. V úterý 16. srpna se rozběhla Letní škola EkoInkubátoru, která studenty vysokých škol naučí, jak rozjet tzv. „zelené podnikání“. Projekt pořádá Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity a potrvá do 25. srpna. Širší souvislosti odhaloval pro Rentgen Bohuslav Binka, člen Katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně a zároveň jeden z organizátorů projektu EkoInkubátor.

autor: Jakub Viliš
Spustit audio