Revolučně, nebo evolučně? Jak dělat velké i malé životní změny a na co si dát pozor

21. březen 2023

„Změna je dobrý filtr našich vztahů, ale můžeme přijít o blízké,“ říká pro Balanc psycholožka, koučka a krizová interventka Pavlína Doležalová. Změny se nevyhýbají nikomu z nás. Někdy jsou plánované, jindy přichází náhle –⁠ stěhování, nová práce, rozchod, nemoc nebo třeba i vězení. Občas mohou s naším životem silně zamávat a vyvolat krizi, často jsou ale obrovskou příležitostí k růstu. Jak děláte ve svém životě velké změny a vyhovuje vám to?

„Jak děláme změny je individuální, každý je prožíváme jinak. Jsou tací, kteří umí brát život jak přichází a jdou s jeho proudem. Jiní lidé hledají spíše stabilitu, změn se spíše bojí. Záleží na tom, jestli jsou očekávané nebo náhlé. I když se na ně nedá plně připravit. Vždy máme k dispozici představy, plány. Vycházíme ze zkušenosti, ale to neznamená, že nám na novém místě v práci, bydlišti nebo vztahu bude dobře.

Pavlína Doležalová

„S některými klienty pracujeme pomocí přechodových rituálů. Pro někoho je dobré velké změny potvrdit rituálem. Svatba nebo pohřeb rituály jsou, ale někdy nás třeba rozchod s partnerem velmi zasáhne. Potřebujeme uzavřít jednu kapitolu života a potřebujeme k tomu duchovní, symbolický předěl. Může se to projevit i zdánlivě banálně, třeba změnou šatníku nebo účesu. Vnitřní změnu potřebujeme vyjádřit i navenek. Můžeme si všímat také reakcí okolí. Mají naši nejbližší radost z toho, že se měníme a posouváme? Nebo nás, třeba nevědomky, chtějí držet v závislé pozici a závidí nám?

„Když změny vyvolají depresi a dlouhodobě se necítíme dobře, je na místě vyhledat podporu. Mozek a psychika změny potřebují. Uvíznutí v rutině, která nás vyčerpává a nebaví může vést k depresím nebo jiným obtížím. Není dobré v životě čekat na zázračné až. Až se něco stane, něco udělám, pak budu spokojený. Psychologie hovoří o středu člověka. Místu bezpečí a jistoty, které zůstává, i když se okolní svět mění. A měnit se může rychle, jedna změna v životě může spustit lavinu dalších, to může být zahlcující. Vždy můžeme ale ovlivnit náš postoj a věřit, že můžeme ustát změny, i když to bude těžké.

Poslechněte si celý rozhovor a přelomových změnách v životě a o tom, jak nás ovlivňují.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.