Rifle, jeansy, džíny slaví 150 let. Od motorkářů přes hippies až do kanceláří a na přehlídková mola

22. květen 2023

Původně pracovní oblečení, u nás známé pod názvem rifle, jeansy nebo prostě džíny. Postupně opatřené bytelnými nýty se kalhoty indigové barvy dostaly z dolů, polí a továren skoro do každé skříně. Jak se generačně vymezujeme střihem tohoto bavlněného oděvu? Jak může být dostupný a základní kousek šatníku nástrojem demokratizace?

„Nikdy bych si nevzala skinny jeans, protože mi to nevyhovuje. Mám ráda, když lidi nevidí, jakou mám postavu, volnější kalhoty o vás tolik neříkají,“ vysvětluje šestnáctiletá dívka v anketě.

Do běžných kalhot, které dnes nosíme i do školy nebo práce, se otiskují módní trendy, a ty, jak známo, mizí a zase se vrací. „Když trend zažíváš poprvé, máš kategorické škatulky, co si určitě nikdy na sebe nevezmeš a podobně. To tu bylo vždycky. Pak ale zjistíš, že je to propustnější,“ komentuje trendy teoretička módy Jana Patočková.

Jana Patočková alias Pakočka představuje své módní poklady v Šatnících Veroniky Ruppert

Jak se vlastně denim dostal mezi širokou veřejnost jako volnočasový outfit? „Až od 30. let se začíná objevovat koncept volného času. Předtím je tam ale několik zajímavých momentů, třeba americké výletní farmy, kam jezdila střední a vyšší třída, která tam vyfasovala nějaký džínový oděv,“ přibližuje Jana, jak se dostaly džíny až na obálku amerického Vogue.

Na kovbojské ranče jezdily i ženy, které své suvenýry v podobě pohodlného pracovního oblečení začaly nosit i mimo realitu dovolené, a trend mohl začít. Od rebelských motorkářů, přes hnutí hippies až do kanceláří tak prosákl denim až třeba do haute couture a na přehlídková mola.

Jak se dá denim použít při výrobě sportovního oblečení a jak se módní byznys staví k jeho recyklaci, se dozvíte ve Vlně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka