V protidrogové politice jsme patřili k těm inovativnějším, říká výzkumník kliniky adiktologie

26. srpen 2024

S létem končí ve funkci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Jak si Česko stojí v evropském kontextu protidrogové politiky? Výzkumný pracovník kliniky adiktologie Benjamin Petruželka zdůrazňuje nedostatek financí a personálních kapacit.

Zhruba od roku 2010 je užívání a držení návykových látek v Čechách dekriminalizováno. V tom jsme byli i v tom světovém měřítku mezi těmi inovativnějšími zeměmi, říká na úvod Petruželka. Co se týče změn regulace konopí, vidíme, že ve světě se více zemí vydává touhle cestou, pokračuje Benjamin. Dodává, že právě teď se bude rozhodovat o tom, jestli budeme opět patřit mezi ty inovativnější země.

Je zásadní, aby těm, kdo potřebují se závislostí pomoct, byla dostupná léčebná péče. Ne každý se ale do systému sociální a zdravotní pomoci dostane. V kontaktu se službami není zhruba 30 - 40% populace. Problém je dostupnost těch regionálních služeb, kterou ovlivňuje nedostatek personálu, a to i v případě, kdyby na to regiony měly dostupné finance, navazuje Benjamin Petruželka i na téma rušení pražských K-center.

Nedostatek kapacity může souviset i s rozvržením investic, které jsou do protidrogové politiky zahrnuty. 50% výdajů jde na prosazování práva, zamýšlí se Petruželka nad tím, zda by nebylo lepší investovat do prevence a vzdělávání, platů v oblasti sociální práce, adiktologie nebo zdravotnictví.

V čem mohou návykové látky pomáhat lidem, kteří se dostali na ulici a jak na našem trhu fungují drogové kartely? Poslechněte si nový díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.